PolitikaPreporučeno

Njemačka izmijenila ustav, usvojila jedan od najvećih vojnih proračuna svijeta

Donji dom njemačkog parlamenta, Bundestag, u petak je odobrio osnivanje 100 milijardi eura vrijednog “posebnog fonda za obranu” koji je kancelar Olaf Scholz zatražio u odgovoru na rusku invaziju Ukrajine.

Novac će kroz nekoliko godina dopunjavati uobičajeni godišnji obrambeni proračun od oko 50 milijardi eura, osvježiti i osnažiti nakon Hladnog rata zakržljale i zapostavljene oružane snage.

>>>Raskošna fiskalna politika zagrijala njemačko gospodarstvo, optimizam ‘neslomljen’

Vlada je zbog povećanja proračuna izmijenila ustav kako bi potrošnju za obranu odvojila od “dužničke kočnice” koja priječi neodržive fiskalne izlete.

Ustav je dorađen dvotrećinskom većinom za koju je vladajuća koalicija trebala podršku oporbe.

>>>Nova runda izravne novčane pomoći građanima Njemačke srami koaliciju HDZ-a

Odobreni iznos dovoljan je za postizanje cilja Sjevernoatlantskog saveza (NATO) o svakogodišnjem izdvajanju 2% gospodarskog outputa za obranu i Njemačku inaugurira u trećeg najvećeg vojnog potrošača svijeta, iza Sjedinjenih Američkih Država i Kine.

Kremlj je prije u petak Berlin optužio za “remilitarizaciju” i snaženje sigurnosnih rizika.

Kolosalno zaduživanje

Bundestag je uzgred usvojio proračun koji u tekućoj godini predviđa preuzimanje novog duga u iznosu od 139 milijardi eura, što je drugi najveći iznos u povijesti Njemačke.

Novac bi najsnažnije europsko gospodarstvo trebao zaštiti od posljedica sukoba u Ukrajini.

>>>Njemački parlament razbio tabu, otpustio ‘dužničku kočnicu’

Njemačka “dužničku kočnicu” drži spuštenom treću godinu zaredom i s novim zaduženjem namjerava financirati izravnu ili posrednu novčanu pomoć domaćinstvima i tvrtkama suočenima s visokim cijenama energenata. Dio će otići i na zbrinjavane ukrajinskih izbjeglica ili podršku Kijevu.

Ministar financija Christian Lindner signalizira da povratak kočnici želi iduće godine, što bi prema izvještaju Reutersa vladu sputalo na zaduživanje od “samo” 15 do 17 milijardi eura.

>>>Scholz podcrtao minimalac i nejednakost, dobio zadnju TV debatu | izbori u Njemačkoj 2021.

Bundestag je u petak u odvojenom glasanju odobrio povećanje minimalne plaće s 9.82 na 12 eura po satu i time ispunio ključno predizborno obećanje kancelara Scholza i njegovih Socijaldemokrata.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima