Biznis i ekonomijaPreporučeno

Njemačka nudi 30-godišnju obveznicu bez kuponskog prinosa

Njemačka će u srijedu 21. kolovoza prvi put ponuditi 30-godišnju državnu obveznicu bez nominalnog prinosa, javljaju agencije.

Uvjeti aukcije koja se očekuje u 10:30 ujutro znače da njemačka vlada neće plaćati godišnje (kuponske) prinose do dospijeća u kolovozu 2050. godine.

Prodaja dugoročnih obveznica u vrijednosti dvije milijarde eura stiže nakon što je 2. kolovoza 2019. zabilježen negativan prinos na čitavu ponudu njemačkih papira, što traje do danas, 30-godišnja obveznica trenutno nosi gubitak od -0.15%.

Obveznice ciljaju na investitore koji u vrijeme negativnih kamatnih stopa, tržišnih previranja i oscilacija traže sigurnu luku te su novac spremni zaključati na tridesetogodišnje razdoblje u kalkulaciji da je nula bolja od gubitka.

Njemačka je desetgodišnju obveznicu s nula nominalnog prinosa ponudila u travnju 2015. ali je apetit izostao.

Nominalni prinos obveznice

Unaprijed utvrđena kamatna stopa koju se izdavatelj obvezuje platiti vlasniku obveznice. Nominalni (kuponski) prinos utvrđen je prilikom izdavanja i on se ne mijenja tijekom života obveznice. Dakle, za obveznicu koja glasi na 1 000 kuna i nosi kamatu od 10% njezin će vlasnik dobiti 100 kuna godišnje. Pojmovnik IJF-a.

Ralf Preusser, glavni strateg za globalne stope Bank of America Merrill Lyncha, prošli je tjedan u noti za klijente napisao da bi u ovom navratu moglo bit interesa.

“Europska središnja banka (ECB) je u 2015. godini isključila daljnje smanjivanje stopa (za novac u financijskom sustavu) – zavjet koji je ponovila kasnije u 2015. i početkom 2016. godine. U kontrastu, ECB je upravo otvorio vrata rezanju stopa bez indikacije gdje bi se moglo nalaziti dno,” odvagnuo je Preusser koji kaže da bi se njemačko ministarstvo financija zbog ponude “čuvanja novca bez prinosa” u konačnici mogli susresti sa “štrajkom kupaca”, prenosi CNBC.

>>>Stiže nova shema ‘diskriminatorne monetarne politike ECB-a’

Očekuje se da će ECB pod pritiskom unutarnjih i vanjskih faktora, uključujući brexit i trgovinske ratove, u rujnu produbiti negativnu kamatnu stopu s kojom bankama naplaćuje prekonoćno “sjedenje na gotovini” s aktualnih -0.4% na -0.6%. Smanjenje će vjerojatno popratiti zavjet o dugoročnom zadržavanju stope na ultraniskim razinama, a moguća je i najava nove runde kupovine obveznica, odnosno stvaranja novca.