Biznis i ekonomija

Njemačka poziva na europski pandan američkom Aktu o smanjenju inflacije

Njemačka priželjkuje zajednički europski odgovor na američki Akt o smanjenju inflacije koji bi uključivao pojednostavnjenje pravila za državne potpore i grananje prilika za financiranje, izvijestio je Reuters nakon uvida u dokumente njemačkog ministarstva gospodarstva.

>>>Epohalni državni poticaji napinju odnose, okidaju protekcionizam u Uniji i SAD-u

Europska unija mogla bi pokrenuti program za promidžbu zelenih tehnologija udruživanjem različitih izvora financiranja kako bi izbjegla proračunska pravila.

Primjerice, europski Fond za inovacije mogao bi osnažiti potporu za velike projekte čistih tehnologija ili bi Europska investicijska banka (EIB) mogla preuzeti više rizika izdavanjem garancija.

>>>Von der Leyen najavila odgovor na američki Akt o smanjenju inflacije

Dokument također predlaže da zemlje članice ciljeve i kriterije održivosti snažnije uvrste u javne pozive na nacionalnoj razini, prošire tradicionalne programe poticaja, ali bez protekcionizma.

Ministarstvo prepoznaje da bi navedeno izgledno iskoračilo iz zakona Svjetske trgovinske organizacije (WTO) i doprinijelo “daljnjoj eroziji svjetskog trgovinskog poretka”.

>>>EU traži žurnu izmjenu američkih poticaja za kupnju električnih vozila

Unija je službeno pozdravila goleme, 430 milijardi dolara vrijedne poticaje Washingtona koji zrcale “zelenu tranziciju” Europske komisije, ali i najavila potencijalnu arbitražu ispred WTO-a jer je 200 milijardi dolara namijenjeno za poticaje i subvencije isključivo američkih kompanija.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima