Biznis i ekonomijaPreporučeno

Njemačka razmatra daljnje opuštanje pravila o stečaju | ministrica

Christine Lambrecht; Foto: European Union

Njemačka bi prema prijedlogu zakona predstavljenom u subotu dodatno opustila pravila o insolventnosti u nastojanju da spriječi val stečaja u najvećem europskom gospodarstvu.

Vlada kancelarke Angele Merkel već je lansirala široke i raskošne mjere za pomoć građanima i biznisima o kakvima pojedine članice EU-a mogu tek sanjati. Unatoč totalnom zaokretu u “mudroj” fiskalnoj politici balansiranog proračuna i štednje, Njemačka je u drugom kvartalu zabilježila kontrakciju bruto domaćeg proizvoda za 9,7%, najveću od Drugog svjetskog rata.

>>>Njemačka privremeno smanjuje PDV, roditeljima daruje 300 eura po djetetu: Vlada

“Kompanije koje zajmodavcima mogu pokazati realne izglede restrukturiranja trebale bi biti u mogućnosti implementirati svoje koncepte izvan stečajnog postupka,” napisala je o novom prijedlogu ministrica pravosuđa Christine Lambrecht.

Zahvaljujući mjerama bez presedana, broj tvrtki u stečajnom postupku u Njemačkoj je u prvoj polovici godine na godišnjoj razini bio manji za 6.2%.

Reuters piše da nacrt zakona, koji bi na snagu stupio s početkom 2021. godine, produljuje rok za pokretanje predstečajnog postupka s tri na šest tjedana, dok generalno opušta kriterije za procjenu održivosti poslovanja i prezaduženosti.

>>>Pozamašno zaduženje njemačkih saveznih država: Der Spiegel

U širem kontekstu, novi zakon predstavlja još jedan korak u održavanju poslovanja biznisa koji su uslijed pandemije koronavirusa suočeni s financijskim poteškoćama. Vlada je već produljila široki moratorij za proglašenje insolventnosti i pokretanje stečajnog postupka s kraja rujna do kraja tekuće godine.

>>>CDU i SPD dogovorili produljenje kriznih mjera, smanjenje broja zastupnika

Nacrt nije bez kritičara koji drže da moratorij i opuštanje pravila ne priječe, već odgađaju stečajeve dok rezultiraju rastućim brojem “zombi firmi”. S druge strane, pobornici novog zakona ističu da će on Njemačku poštedjeti još dubljeg gospodarskog poniranja i spriječiti propinjanje nezaposlenosti.