Biznis i ekonomijaPreporučeno

Njemačka sokolica Lautenschlaeger dala otkaz u ECB-u

Njemačka članica Upravnog vijeća Europske središnje banke Sabine Lautenschlaeger u srijedu je najavila ostavku, javlja ECB ne navodeći povode ili razloge za iznenadnu odluku.

“Sabine Lautenschlaeger, članica Izvršnog odbora i Upravnog vijeća Europske središnje banke je informirala predsjednika Maria Draghija da će ostavku na svoje mjesto dati s 31. listopadom 2019. godine,” izvijestili su iz Banke. Datum koincidira s krajem mandata aktualnog šefa ECB-a kojeg će s 1. studenim zamijeniti Christine Lagarde.

Monetarni sokolovi, golubice i golubovi

Istaknuti financijski mediji vijest prihvaćaju kao potvrdu sve snažnije nesloge u Upravnom vijeću ECB-a oko monetarne politike. Lautenschlaeger je bila oštra sokolica, ona je zagovarala stezanje monetarne politike i postojano kritizirala “neortodoksne mjere” poput uvođenja negativnih kamatnih stopa ili stvaranja novca (kvantitativnog popuštanja). Praksu koju u žargonu prakticiraju monetarni “golubovi i golubice”.

>>>Draghi pozvao na fiskalnu akciju, ‘razborite mjere’: na obzoru se ne nazire oporavak europodručja

Frustracija je nakon posljednje odluke ECB-a da negativnu kamatnu stopu za transakcije u financijskom sustavu gurne dublje, na -0.5%, posebice uočljiva u Njemačkoj. Tabloid Bild je vijest popratio naslovnicom na kojoj je Mario Draghi oslikan kao vampir koji siše njemačku ušteđevinu.

Njemački otpor monetarnoj politici danas je prihvaćen kao glavni razlog za produljenje i produbljenje Globalne recesije u Europi i slijedne, aktualne i akutne slabosti. ECB je zbog pritiska Njemačke i drugih zemalja iz jezgre Europe s programom poticanja ekonomije krenuo prekasno.

>>>Novi monetarni poticaji u eurozoni ‘nerazmjerni’: Knot

Američki Fed je krizne mjere primjenio već u 2008. godini, dok je ECB s masovnom kreacijom novca počeo tek u ožujku 2015. godine. Zbog navedene latencije ECB danas nema kuda nego ortodoksnije, dok je SAD u međuvremenu normalizirao monetarnu politiku i stvorio širi manevarski prostor.

>>>Lagarde signalizira nastavak ‘raskošne’ politike ECB-a

Lautenschlaeger je treća njemačka dužnosnica koja ECB napušta prije kraja mandata. Juergen Stark je u 2011. godini otišao s mjesta glavnog ekonomista banke u prosvjedu protiv odluke o kupnji državnih obveznica novostvorenim novcem. Dvije godine kasnije, otkaz je dao i Joerg Asmussen kako bi preuzeo dužnost zamjenika ministra za rad.

Lautenschlaeger odlazi dvije godine prije isteka mandata.