PolitikaPreporučeno

Njemačka ‘torpedirala’ sankcioniranje ruskog LNG-a

Njemačka je u petak “torpedirala” poziv na prvo sankcioniranje ruske industrije ukapljenog prirodnog plina (LNG), doznao je Politico od diplomatskih izvora.

Suština paketa bila je zabrana redistribucije, odnosno ponovnog izvoza ruskog LNG-a iz europskih luka i financiranja planiranih arktičkih i baltičkih LNG terminala.

“Jednom davno rečeno je da uvijek treba kriviti … Mađarsku – a sada je to Njemačka,” rekao je jedan od šest diplomata upoznatih s htijenjima.

Njegova se opaska odnosi na uobičajenu navadu Mađarske da blokira ili koristi veto u kontekstu europskog i američkog posredničkog rata u Ukrajini.

Njemačka se ususret invaziji snažno oslonila na jeftine ruske energente, a plin je bio jedna od okosnica njezine konkurentnosti koja je usahla nakon savezničke sabotaže sjevernih tokova.

Zaziranje

Njemačka je na vijećanjima u organizaciji Belgije čija vlada trenutno uživa rotirajuće predsjedanje Europskom unijom odbacila i nove sankcije protiv Bjelorusije čiji je teritorij na raspolaganju Rusiji za provođenje vojnih operacija na sjeveroistoku Ukrajine.

Politico doznaje da se Berlin u Italiji othrvao i porivu G7 zemalja da proširi sankcije u drugim sektorima.

G7 je već usvojio klauzulu koja proizvođačima i tvrtkama u Europskoj uniji brani prodaju i preprodaju vatrenog oružja i drugih roba koje bi Rusija mogla iskoristiti na bojišnici. Sjedinjene Američke Države sada su zatražile da se lista proširi na čitav niz proizvoda, poput kemikalija i strojeva za civilnu upotrebu.

Diplomati kažu da Europska komisija lobira i traži modalitet s kojim bi otklonila njemački veto.


Povezane vijesti