PolitikaPreporučeno

Njemačka: ususret izborima rast podrške SPD-u, pad CDU-u; Scholz lider utrke za kancelara | ankete

Olaf Scholz; Foto: Benoit Bourgeois/EP

Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) osvaja birače ususret saveznim izborima u rujnu, otkrivaju dvije ovotjedne ankete.

Posljednje, u srijedu objavljeno istraživanje Forse za RTL televiziju podršku SPD-u stavlja na 19%, 3 boda višu nego prošloga tjedna i najvišu od 2018. godine.

>>>Podrška konzervativcima Angele Merkel pala na 25%, Zeleni za petama

Podrška konzervativnoj Kršćansko-demokratska unija istovremeno se povukla za 3 boda, na 23%. Zeleni su usidreni na 20%, dok su biznisu skloni Slobodni demokrati (FDP) izgubili jedan bod i drže 12%.

Druga anketa koju je za magazin Focus provela agencija Kantar podršku SDP-u stavlja na 19%, jedan bod više nego u prijašnjem istraživanju. CDU/CSU imaju povjerenje 22% ispitanih, 2 boda manje nego prije.

Obje ankete sugeriraju da bi se postizborno koaliranje i formiranje vlade moglo odužiti budući da će trebati suradnja tri stranke.

Scholz lider utrke za kancelara

Forsa je potražila i rezultate hipotetskog direktnog glasanja za kancelara i otkrila da je podrška kandidatu SPD-a Olaf Scholzu porasla za 5 bodova, na 26%, dok je Arminu Laschetu, nasljedniku Angele Merkel, pala za 3 boda, na slabašnih 12%.

>>>CDU objavio predizborni manifest, zavjetovao povratak ‘dužničkoj kočnici’

Kandidatkinja Zelenih Annalene Baerbock uživa podršku 16% ispitanika, jedan bod manje nego u prijašnjem istraživanju.

>>>Njemački političari zaziru od fašističkih poriva, diskriminacije necijepljenih i obveze cijepljenja

Forsa je u razdoblju od 3. do 9. kolovoza anketirala 3.509 birača. Kantar je između 4. i 10. kolovoza ispitao 1.446 birača.

Pratite nas na Google vijestima

via Reuters

Comments (2)

  1. […] Scholz trenutno slovi kao najpopularniji kandidat za njemačkog kancelara. On je ususret parlamentarnim izborima u rujnu predložio da dužnička kočnica ostane opuštena i u 2022., trećoj godini zaredom, kako bi se moglo posuditi još gotovo 100 milijardi eura. […]

  2. […] Scholz, nadmoćni preferencijalni pobjednik u hipotetskoj utrci za kancelara, u nedjelju je izrazio spremnost za koaliciju sa Zelenima, no ankete sugeriraju da će za stabilnu […]

Comments are closed.