PreporučenoTech

Njemačke kompanije grade ‘europski sustav’ pohrane podataka u oblaku: Gaia-X

Njemačka vlada će danas predstaviti plan pružanja usluga na oblaku koji bi trebao umanjiti ovisnost europskih kompanija o američkim i azijskim rivalima poput Amazona ili Alibabe, doznaje Bloomberg.

Njemački ministar ekonomije Peter Altmaier će projekt Gaia-X, nazvan prema grčkoj boginji stvaranja Gaji, predstaviti na tech konferenciji u Dortmundu.

Bloomberg, koji se našao u posjedu strateških dokumenata, piše da su u projekt uključeni SAP SE, Deutsche Telekom AG i Deutsche Bank AG.

“Podaci su resurs budućnosti. Zato je Njemačkoj i Europi potrebna podatkovna infrastruktura koja osigurava suverenitet podataka i omogućuje razmjenu podataka na široj i sigurnoj osnovi,” navodi njemački dokument.

Administracija predsjednika Donalda Trumpa je lani donijela “Akt o oblaku” koji od američkih pružatelja usluga na oblaku traži da na zahtjev lokalnih vlasti predaju informacije sa svojih poslužitelja neovisno o njihovoj lokaciji. Kina je sličan zakon usvojila u 2017. godini.

>>>Microsoft osvojio 10 milijardi dolara vrijedan tender Pentagona: JEDI

Altmaier je u javnim istupima sugerirao da bi Gaia trebala izrasti u europsku platformu ali je nejasno uživa li projekt podršku izvan granica Njemačke.

Zamjenica francuskog ministra ekonomije, Agnes Pannier-Runacher, u srpnju je za Bloomberg rekla da predaja kontrole nad podacima predstavlja “sustavni rizik” za poduzetnike, konkurentnost i suverenost ekonomije. Njemačka središnja banka je upozorila da pohranjivanje podataka na oblaku podrazumijeva teži nadzor bankarskog i drugih sektora.

Njemački dokumenti navode da će Gaia biti uspostavljena u prvom semestru iduće godine.