Biznis i ekonomijaPreporučeno

Njemački BDP u drugom kvartalu zaronio za -10.1%: Destatis

Njemački statistički ured Destatis u četvrtak je objavio preliminarnu procjenu kretanja bruto domaćeg proizvoda koja bilježi njegov najveći pad od drugog kvartala 1970. godine.

>>>Njemački BDP u prvom kvartalu pao za 2.2%, najoštrije od 2009. godine

BDP je prema sezonski prilagođenim podacima s tromjesečja na tromjesečje zaronio za -10.1%, više od konsenzusa u očekivanjima analitičara o padu za 9%.

Destatis u izvješću navodi da su rezultati za drugi kvartal puno lošiji od onih u jeku financijske krize kad se ekonomija u prvom kvartalu 2009. godine smanjila za -4.7%.

Glavni uzročnik negativnih kretanja bio je ‘masivan pad’ uvoza i izvoza roba i usluga, generalni pad potrošnje i investicija u strojeve i opremu.

>>>U travnju rekordni pad industrijske proizvodnje, u autoindustriji za masivnih 74.6%: Njemačka

Ured ističe da je izvještaj objavljen ranije nego što je uobičajeno, u roku od 30 umjesto 45 dana, zbog čega su moguće značajne revizije.

Njemačka je s današnjim danom u tehničkoj recesiji definiranoj kroz dva uzastopna tromjesečja pada ekonomskih aktivnosti.

Comments (2)

  1. […] >>>Njemački BDP u drugom kvartalu zaronio za -10.1%: Destatis […]

  2. […] je u drugom kvartalu zabilježila najoštriji pad bruto domaćeg proizvoda u povijesti prikupljanja podataka što je dokinulo dugogodišnju fiskalnu i proračunsku “mudrost”. […]

Comments are closed.