Biznis i ekonomija

Njemački ekonomski instituti očekuju rast BDP-a za 0.1% | 2024.

Pet njemačkih instituta za ekonomska istraživanja još je jednom revidiralo izglede rasta nacionalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2024. godini.

Vodeći think tankovi oštro su srezali svoju jesensku prognozu koja je predviđala rast za 1.3% i sada u “kolektivnoj dijagnozi” očekuju koketiranje s recesijom, odnosno kopnjenje gospodarskih aktivnosti na 0.1%.

“Njemačko gospodarstvo obolijeva. Ekonomska slabost koja je trajala do kraja 2023. godine popraćena je sve slabijim snagama rasta. Ekonomski i strukturni čimbenici preklapaju se u usporenom ukupnom gospodarskom razvoju. Iako će oporavak vjerojatno započeti u proljeće, ukupni zamah neće biti suviše sjajan,” piše u izvješću čiji je sadržaj prenio Euronews.

Stručnjaci upozoravaju da se domaća potražnja nije povećala sukladno očekivanjima, dok su visoke cijene motornih goriva i energenata umanjile izvoznu konkurentnost industrije koja služi kao jedan od glavnih zamašnjaka gospodarstva.

Ekonomija trpi i zbog ponovnog aktiviranja “dužničke kočnice” koja sputava fiskalnu politiku.

“Dijagnoza” koju su utvrdili berlinski DIW, IfW u Kielu, IWH u Halleu, RWI u Essenu i Ifo u Münchenu mrvicu je lošija od službenih prognoza vlade koja u tekućoj godini očekuje rast BDP-a za 0.2%, prije oporavka do 1.4% u 2025. godini.


Povezane vijesti

Comment here