PolitikaPreporučeno

‘Njemački kandidat’ za EP Varoufakis podržao političku platformu Možemo!

Bivši ministar financija Grčke i jedan od predvodnika Pokreta demokracije u Europi 2025 (DIEM25) Yanis Varoufakis pozvao je birače u Hrvatskoj da svoj glas daju političkoj platformi Možemo!, a time i koaliciji u kojoj su Možemo!, Nova ljevica i ORaH, izvijestili su u ponedjeljak iz Platforme Možemo.

“Hrvatska treba zeleni New Deal, kao što ga treba i cijela Europa. Treba nam ambiciozni plan državnih investicija koji će transformirati našu ekonomiju prema 100 posto obnovljivim izvorima energije, a u isto vrijeme stvoriti održiva i sigurna radna mjesta te zaustaviti mjere štednje.”

TOMISLAV TOMAŠEVIĆ

“Platforma Možemo! podržala je ‘Zeleni New Deal’, a vama preporučam da ga pročitate i da ga i vi podržite. Najbolji način na koji ga možete podržati je da glasate za Možemo!”, istaknuo je Varoufakis u video poruci podrške.

DiEM25 izlazi na EU izbore s partnerima pod nazivom “Europsko proljeće” u sedam država: Grčkoj, Njemačkoj, Danskoj, Poljskoj, Španjolskoj, Francuskoj i Portugalu, a predvode ga, među ostalim, i hrvatski filozof Srećko Horvat, američki lingvist i filozof Noam Chomsky te glazbenik Brian Eno.

“Zeleni New Deal”

Platforma Možemo! podržala je “Zeleni New Deal” DIEM-a 25 koji predstavlja program investiranja u razvoj post-fosilnih ekonomija u Europi, po kojemu bi se na razini EU-a investiralo oko 500 milijardi eura godišnje u obnovljive izvore energije, zelenu industriju, gradnju i infrastrukturu. Ta bi sredstva dolazila, ističu iz Možemo!, kroz izdavanje obveznica koje bi jamčila Europska centralna banka (ECB).

“Hrvatska treba zeleni New Deal, kao što ga treba i cijela Europa. Treba nam ambiciozni plan državnih investicija koji će transformirati našu ekonomiju prema 100 posto obnovljivim izvorima energije, a u isto vrijeme stvoriti održiva i sigurna radna mjesta te zaustaviti mjere štednje”, izjavio je nositelj koalicijske liste na EU izborima Tomislav Tomašević.

>>>Od Pamele Anderson do Mile Kekina – lista Zelene ljevice dobila široku podršku javnih osoba

Ističe da za takvo što postoji podrška birača jer prema istraživanjima javnog mnijenja gotovo 60 posto građana smatra da Hrvatska čini premalo u borbi protiv klimatskih promjena, dok ih 80 posto smatra da hrvatsko gospodarstvo treba usmjeriti prema zelenoj ekonomiji.