PolitikaPreporučeno

Njemački ministar financija najavio cijepljenje 10 milijuna ljudi tjedno | COVID-19  

Olaf Scholz; Foto: Benoit Bourgeois/EP

Njemačka će s krajem ožujka krenuti u turbo procjepljivanje nacije s ciljem da tjedno imunizira 10 milijuna ljudi.

Bloomberg piše da je nejasno kako vlasti misle postići ambiciozni cilj, koji je u nedjelju spomenuo ministar financija Olaf Scholz, budući da je od početka kampanje cijepljenja prije 10 tjedana distribuirano, i ne nužno iskorišteno, oko 7.3 milijuna doza.

>>>U Njemačkoj ‘natjecanje’ u pronalasku primatelja cjepiva AstraZenece

AstraZeneca je do sada Uniji dostavila oko 10,7 milijuna doza cjepiva, pokazuju podaci Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti. To je nešto više od četvrtine od 40 milijuna doza koje je tvrtka obećala isporučiti do kraja ožujka.

Scholz je u intervjuu za ZDF televiziju izjavio da će liječnici morati cijepiti milijune svakog tjedna u travnju, svibnju i lipnju. “I ja sam se pobrinuo da oni za to budu spremni,” rekao je.

>>>Snažno žarište ‘britanskog soja’ okinulo strah u Njemačkoj | COVID-19

Najava stiže uslijed generalnih kritika zbog sporog tempa imunizacije širom Unije.

Nacionalne vlade zemalja članica računaju na ubrzane isporuke postojećih linija cjepiva, kao i na ona koja tek trebaju biti odobrena, uključujući ruski Sputnjik V i cjepivo američkog farmaceutskog diva Johnson & Johnsona (J&J) koji je već signalizirao poteškoće u ispunjavanju ugovorenih obveza.

>>>‘Grill’ proizvođača cjepiva u EP-u

Povjerenik Europske komisije za unutarnje tržište Thierry Breton rekao je za France 2 televiziju da bi cjepivo J&J na europskoj razini moglo biti odobreno već ovog tjedna. On je procijenio da će EU do kraja ožujka udvostručiti kapacitete proizvodnje cjepiva na svom teritoriju, očekuje se output od 90 do 100 milijuna doza.

>>>Draghi o procjepljivanju Europljana: moramo ići brže, puno brže

Njemačka kancelarka Angela Merkel ranije je obećala da će, ukoliko proizvođači ispune rokove, svi u Njemačkoj cjepivo primiti do kraja rujna.