PolitikaPreporučeno

Njemački ministar financija podržao uvođenje poreza na bogatstvo

Njemački ministar financija Olaf Scholz podržava plan njemačkih socijaldemokrata (SPD) o ponovnom uvođenju poreza na bogatstvo, izvještava u nedjelju online izdanje poslovnog lista Handelsblatt.

“Ja sam blisko surađivao s radnom skupinom SPD-a i podržavam sustav koji bi pratio švicarski model,” rekao je ministar.

Plan predviđa prikupljanje poreza u iznosu do 10 milijardi eura na nacionalnoj razini.

Švicarska je uz Norvešku i Španjolsku jedna od rijetkih razvijenih zemalja koje još uvijek oporezuju imutak; uključujući novac, vrijednosnice, nekretnine, automobile i umjetnička djela.

Njemačka opozicija ponovno uvođenje poreza različitim intenzitetom traži od 2012. godine kad je berlinski think-tank DIW procijenio da bi taksa na privatno bogatstvo u europodručju s lakoćom namaknula novac nužan za iskupljenje nacija u dužničkoj krizi. Institut je tada naveo da bi, kao bonus, porez na bogatstvo također umanjio nejednakost u Njemačkoj i drugdje.

>>>I Scholz najavio kraj ‘fiskalne mudrosti’ u Njemačkoj

Handelsblatt piše da će lideri SPD-a, mlađeg koalicijskog partnera u njemačkoj vladi, o dokumentu radne skupine koju predvodi Thorsten Schäfer-Gümbel razgovarati u ponedjeljak.

Plan predviđa prikupljanje poreza u iznosu do 10 milijardi eura na nacionalnoj razini.

Andreas Jung iz Kršćansko-demokratska unija (CDU) njemačke kancelarke Angele Merkel za list kaže da su konzervativci protive oporezivanju bogatih.

Suočeni s recesijom, njemački ekonomisti i političari prvi put nakon 2014. godine razgovaraju o kršenju do nedavno “svetih” fiskalnih pravila, naširoko nametnutih europskoj periferiji. Vlada priprema kolosalne investicije u infrastrukturu i razmatra zaduživanje radi financiranja skupog programa zaštite okoliša.