Biznis i ekonomija

Njemački ministar Habeck za zabranu uvoza ruske nafte sa ili bez Mađarske

Robert Habeck; Foto: Deutschlandfunk Nova/YouTube

Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck u nedjelju je u intervjuu za Deutschlandfunk radio izrazio razočaranje jer Europska unija još nije uvela embargo na rusku naftu u kontekstu rata u Ukrajini.

Ministar je iznio gledište da bi EU zabranu trebao uvesti bez privole Mađarske, koja se protivi samoranjavanju.

>>>Orban upozorio na ‘eru recesije’

“Ako predsjednica Komisije kaže da idemo to napraviti kao 26 (članica) bez Mađarske, tada je to put koji bih ja uvijek podržao,” rekao je Habeck ususret razgovorima s političkom i poslovnom elitom na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu.

“No ja to još nisam čuo od EU,” dodao je prema citatu Reutersa.

Iako najglasnija i najizravnija u protivljenju zabrani uvoza ruske nafte, Mađarska nije usamljena i nejasno je zašto Habeck drži da bi embargo podržalo drugih 26 članica.

>>>Ruska invazija stavlja na kušnju gospodarsku otpornost Unije | Proljetna gospodarska prognoza 2022.

Štoviše, svaka bi zabrana rezultirala novim divljanjem već podivljalih cijena goriva i potpirila već užarenu inflaciju te, više nego izgledno, rezultirala društvenim previranjima ili građanskim pobunama kakvima smo svjedočili ususret pandemiji bolesti COVID-19.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (2)

  1. […] Njemački ministar Habeck za zabranu uvoza ruske nafte sa ili bez Mađarske 23/05/2022 […]

  2. […] se u posljednjim tjednima inaugurirao u perjanicu poziva za europski embargo na rusku naftu, što je izgledno naljutilo […]

Comments are closed.