Biznis i ekonomijaPreporučeno

Njemački proizvođači automobila pozivaju Komisiju da odustane od carinskog rata s Kinom

Udruga za promicanje interesa njemačke automobilske industrije VDA u srijedu je pozvala Europsku komisiju da odustane od uvođenja carina na kineske električne automobile koje su na snagu stupile s četvrtkom.

Udruga je još jednom podcrtala da će carine naštetiti europskim i američkim proizvođačima s tvornicama u Kini i da će izgledna odmazda Pekinga srušiti konkurentnost njemačkih proizvođača koji u Kinu izvoze veliki broj vozila.

Potez Komisije, koja se na uvođenje carina prvi put otisnula samostalno, odnosno bez zahtjeva nekog od dionika industrije, u odvojenom je priopćenju kritizirao i Oliver Zipse, predsjednik upravnog odbora BMW-a, napisavši da on vodi u “slijepu ulicu” koja će našteti globalnim tvrtkama, usporiti dekarbonizaciju i ograničiti opskrbu električnih vozila u Europi, a da pritom neće učiniti ništa za snaženje konkurentnosti europskih proizvođača.

VDA je naveo da je izvoz njemačkih putničkih automobila u Kinu lani bio tri puta veći od vrijednosti uvoza iz Kine. Kada se u računicu uključe tvrtke u dobavnim lancima, vrijednost izvoza četiri je puta veća od vrijednosti uvoza.

Udruga je Komisiju pozvala da se umjesto poigravanja s carinama usredotoči na osiguravanje kritičnih materijala za europsku industriju električnih vozila i podcrtala da Kina kontrolira brojne raritetne minerale koji također mogu postati ulog u odmjeravanju.

Komisija i Kina nastavljaju pregovore nakon što je Peking odbacio optužbe o nepoštenim potporama za svoje proizvođače i jasno signalizirao da će na protekcionizam odgovoriti istom mjerom.

Kineski proizvođači automobila od autohtonih vlasti traže da u odgovoru povećaju carine na europska vozila s tradicionalnim pogonom. Poziv je upućen tijekom sastanka na kojem su sudjelovali predstavnici BMW-a i Volkswagena, uključujući njegovu Porsche diviziju.

Grabancijaš/ReutersPovezane vijesti

Comment here