PolitikaPreporučeno

Njemački vojna pojačanja stigla u Litvu: kriza u Ukrajini | VIDEO

Konvoj njemačke vojske sa 60 vozila i 130 vojnika u četvrtak je stigao u Litvu, razmješteno je pola od najavljenog kontingenta.

Pojačanja stižu nakon što je američki predsjednik Joe Biden rekao da je opasnost od ruske invazije na Ukrajinu neposredna.

>>>‘Ključni trenutak’, još jedno upozorenje o ‘neposrednom napadu’ na Ukrajinu

Američki su dužnosnici najavili operacije pod lažnom zastavom koje bi trebale poslužiti kao povod za sukobe.

Foto: Ministarstvo obrane Ukrajine/Handout

Ukrajina je objavila fotografije dječjeg vrtića u Luganskoj oblasti koji je prema tvrdnjama ukrajinskih vojnih dužnosnika 17. veljače 2022. godine oštećen granatiranjem.

Borbena sprema

Njemački kancelar Olaf Scholz u četvrtak je litvanskog predsjednika Gitanasa Nausedu izvijestio da su njemački vojnici ovlašteni za borbeno djelovanje. “Njemačka vojska je na našem teritoriju da bi nas obranila, ako dođe do prijetnje Litvi oni su uistinu spremni ispuniti svoju dužnost,” rekao je Nauseda.

>>>Rusija optužuje Zapad za potpirivanje napetosti, ‘histeriju’ | invazija na Ukrajinu

Operacija njemačkog pojačanja nastavit će se do kraja tjedna, u Litvi će biti stacionirano ukupno 350 vojnika i 100 vozila, naveo je zapovjednik borbene skupine, potpukovnik Daniel Andrae.

“Mi smo dokazali da smo snage u kratkom roku sposobni dovesti preko velikih udaljenosti,” rekao je za Reuters.

Odvraćanje

NATO je u posljednjim tjednima osnažio svoju prisutnost na istočnom boku. U Poljsku su u utorak stigle izviđačke jedinice iz Jägerbrücka u istočnoj Njemačkoj. Očekuje s i neposredni dolazak haubica na teškim transporterima.

“Prisutnost savezničke vojske u Litvi od kritičnog je značaja za odvraćanje,” rekao je u četvrtak zamjenik litavskog ministarstva obrane Margiris Abukevicius.

>>>Poziv na evakuaciju Amerikanaca iz Ukrajine – ‘teorija zavjere’ i 100.000 ruskih vojnika

Njemački bojnim grupama uskoro će se pridružiti i 50-60 norveških vojnika koji se razmještaju na razdoblje od tri mjeseca. NATO će u Litvi imati ukupno 1,610 vojnika.

Britanci u Estoniji

Britanije je istovremeno najavila udvostručenje broja vojnika u obližnjoj Estoniji gdje upravlja sa savezničkim snagama.

NATO je nakon ruskog anketiranja Krima u 2017. godini formirao četiri višenacionalne borbene jedinice razmještene u Estoniji, Litvi, Latviji i Poljskoj.

>>>Putin o Ukrajini: Rusija se nema kamo povući

Snage su opremljene za “spoticanje” neprijatelja i njihova je glavna zadaća usporiti potencijalnu invaziju do dolaska pojačanja.

Pratite nas na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] Njemački vojna pojačanja stigla u Litvu: kriza u Ukrajini | VIDEO 18/02/2022 […]

Comments are closed.