Politika

‘Njemačkoj prijeti pojačano krijumčarenje droga, oružja i tvari opasnih po zdravlje’: tvrdi brexit

U slučaju nereguliranog brexita Njemačkoj zbog pomanjkanja carinskih službenika prijeti opasnost od pojačanog krijumčarenja droga i oružja, upozorava u nedjelju Sindikat njemačkih policajaca.

“Ako dođe do nereguliranog brexita, Njemačkoj prijeti pojačano krijumčarenje droga, oružja i tvari opasnih po zdravlje”, rekao je Frank Buckenhofer, voditelj odjela za carinike pri Sindikatu njemačkih policajaca (GdP) za tjednik Wirtschafts Woche.

>>>Građanski sukobi, nestašica i neredi u najgorem scenariju britanske vlade: Operacija Yellowhammer

Buckenhofer smatra da bi najveći problemi mogli nastati pri kontroli robe koja dolazi iz Velike Britanije i to zbog nedostatka osoblja.

“Nama u ovom području već sada nedostaje preko 4.000 službenika. Zato je nemoguće jamčiti solidnu kontrolu robe koja dolazi iz Velike Britanije u slučaju nereguliranog brexita”, rekao je Buckenhofer.

Savezno ministarstvo financija obećalo je zaposliti 620 novih carinika do 1. kolovoza 2019. što po mišljenju sindikata nije dostatno za odgovarajuće kontrole u slučaju “tvrdog” brexita što bi automatski zahtijevalo carinske kontrole između Velike Britanije i zemalja Europske unije.

>>>Britanska vlada mora biti spremna za direktne uplate na račune ranjivih građana: think-tank

I oporbena Liberalno-demokratska stranka (FDP) izrazila je dvojbu o spremnosti njemačke carine za mogući neuređeni brexit.