PolitikaPreporučeno

Nobilo: povlačenje optužnice protiv Todorića najveća je vijest dana

Foto: media kit

Ravnateljstvo policije u utorak je izvijestilo o uhićenju više osoba uključujući bivšu zamjenicu zagrebačkog državnog odvjetnika i dugogodišnju tužiteljicu Mirelu Alerić Puklin, njezina supruga Gorana Puklina u čijem je stanu u listopadu prošle godine pronađeno 4,5 milijuna kuna i bivšu članicu uprave posrnulog Agrokora Pirušku Canjugu.

“Današnjim, novim kriminalističkim istraživanjem koje se provodi na području PU zagrebačke bit će obuhvaćeno više osoba – od čega je jedna osoba tada obnašala dužnost u tijelu kaznenog progona – a zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela iz područja gospodarskog kriminaliteta i korupcije,” izvijestilo je Ravnateljstvo.

“Oni jesu lišeni slobode, ali u ovom trenutku ne znam zašto,” potvrdio je Hrvatskoj izvještajnoj agenciji odvjetnik supružnika Ljubo Pavasović Visković.

Povlačenje optužnice u slučaju Agrokor

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu istovremeno je danas povuklo optužnicu podignutu 14. rujna 2020. u slučaju Agrokor, a koja petnaestero okrivljenika, uključujući bivšeg vlasnika koncerna Ivicu Todorića, tereti zbog kaznenih djela protiv gospodarstva i kaznenih djela krivotvorenja.

“Državno odvjetništvo povuklo je optužnicu radi boljeg razjašnjenja stvari,” navedeno je u obavijesti.

Odvjetnik Anto Nobilo koji zastupa ponovno uhićenu Pirušku Canjugu za Hinu je rekao da su današnja uhićenja “dimna zavjesa” koja odvraća pozornost od povlačenja optužnice.

“Povlačenje optužnice protiv Ivice Todorića i njegovih suosumnjičenika najveća je današnja vijest dok postupak protiv Canjuge služi za prikrivanje te vijesti,” rekao je.

Vještačenje

Nobilo je podcrtao da je Državno odvjetništvu optužnicu povuklo nakon što je Visoki kazneni sud naložio saslušanje Kamala Ismaila, autora financijskog vještačenja iz poljske podružnice tvrtke KPMG, za koje je država platila 8,6 milijuna kuna. Obrana osporava vjerodostojnost ekspertize i tvrdi da je riječ o nezakonitom dokazu i sukobu interesa jer je na njemu radio i hrvatski ogranak KPMG-a koji je navodno angažirala i kasnija, privremena uprava Agrokora.

Županijsko državno odvjetništvo dosad je inzistiralo da je vještačenje zakonito, pozivajući se na zaključke zatvorenih sjednica optužnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda.

“Optužnica je povučena kad su bili pred dokaznim ročištem gdje bi se morala razotkriti nezakonita sprega Državnog odvjetništva i privremene uprave iz Agrokora,” izjavio je Nobilo za Hinu.

Obrana je, podsjetio je, za tog vještaka tvrdila da je tek paravan, a da je vještačenje obavila tvrtka KPNG Hrvatska koju je istodobno plaćala privremena uprava Agrokora iako je bila oštećenik u postupku i podnijela kaznenu prijavu protiv Todorića.

Reakcija Ivice Todorića

Na povlačenje optužnice danas je priopćenjem reagirao prvooptuženi Ivica Todorić čija je web stranica za odnose s javnošću u trenutku objave teksta zatečena u reaktivaciji, odnosno “tehničkom ažuriranju”.

Screenshot/Grabancijaš

Todorić je u priopćenju naveo da je Odvjetništvo optužnicu povuklo jer je ona “obično smeće”.

“Kao što sam u brojnim javnim istupima od 2017. godine i tvrdio, ova optužnica protiv mene, moje obitelji i suradnika koja je danas povučena nema nikakve veze s realnosti i stvarnim stanjem i obično je smeće, a kako se dokazima kojima smo u posjedu i potvrdilo – napravljena je protuzakonito, na kriminalu,” naveo je.

“Povlačenjem ove optužnice koja je zdušno branjena na optužnom vijeću – ŽDO, ustvari DORH današnjim uhićenjima radi manipulaciju kojom pokušava izbjeći razotkrivanje  protuzakonitih, kriminalnih radnji privremene uprave Agrokora, grupe BORG, KPMG Croatia d.o.o. i nekih osoba iz ŽDO i DORHA, a što bi dovelo do trenutne smjene glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj-Šipek i nekoliko njenih zamjenika, ali i ostavke premijera Andreja Plenkovića,” napisao je nekoć najmoćniji hrvatski poduzetnik.

>>>Piknite si neku od 143 nekretnine Fortenove: javni poziv

“Očito je ova manipulacija pomno promišljana tjednima, no vjerujem da hrvatski mediji i javnost na nju neće nasjesti te ovim putem jasno poručujem korumpiranoj vlasti koja je izdala nacionalne interese RH i otela privatno vlasništvo – Plenkoviću, neće ti proći, opljačkali ste milijarde, u kriminal umočili stotine ljudi, ali sada je došao kraj. Ja ću ostati strpljiv dok vladavina prava polako ali sigurno ne ugleda puno svjetlo dana,” zaključio je prema objavi Hine.

Pratite nas na Google vijestima