PolitikaPreporučeno

Norveška premijerke kršila epidemiološke mjere, kažnjena s 15.000 kuna

Erna Solberg; Foto: European union

Policija je norveškoj premijerki Erni Solberg odrezala novčanu kaznu zbog kršenja epidemioloških mjera krajem veljače kad je na proslavu 60-og rođendana pozvala 13 osoba, tri više nego što je tada bilo dozvoljeno.

>>>U ‘povijesnoj prekretnici’ Norveška traži dekriminalizaciju malih količina lakih i teških droga

“Kažnjena je s 20.000 norveških kruna (15.000 kuna) zbog kršenja,” rekao je u petak šef policije Ole Saeverud.

Policija je rekla da većina osoba ne bi bila kažnjena zbog sličnog prekršaja ali da je u slučaju premijerke to nužno kako bi se “održalo povjerenje javnosti u mjere.”

“Nisu svi jednaki pred zakonom iako je zakon jednak za sve,” izjavio je šef policije naglašavajući dužnost i odgovornost premijerke.

Njezin suprug, Sindre Finnes, koji je pomogao u organizaciji proslave nije kažnjen, kao ni vlasnik planinskog odmarališta gdje se slavilo, podcrtavajući želju policije da izdvoji Solberg.

“Solberg je liderica zemlje i bila je na čelu ograničenja nametnutih radi sprječavanja širenja virusa,” rekao je Saeverud prema citatu Independenta.

>>>Britanska mutacija stigla u Norvešku, Oslo zatvara trgovačke centre: COVID-19

Norveška je prva dva vala koronavirusa prebrodila bolje od većine europskih zemalja, ali su nove mutacije od početka godine i tamo rezultirale velikim brojem novih zaraza.

Pratite nas na Google vijestima