PolitikaPreporučeno

Nova dinamika, ukrajinski udari unutar granica Rusije i duboko iza linija bojišnice

Satelitska snimka štete u zračnoj bazi Sakij na poluotoku Krimu; Foto: Forces News

Posljednja 24 sata sugeriraju promjenu dinamike rata u Ukrajini i ukazuju da napredni američki raketni sustavi Kijevu omogućuju remećenje ruske logistike daleko iza linija bojišnice.

Jedna od eksplozija tako je odjeknula u blizini zračne baze Belbek na sjeverozapadu poluotoka Krima koji je Rusija anektirala u 2014. godini.

>>>Rusi udaraju, Ukrajinci odolijevaju, napreduju u Hersonu

Baza je smještena u blizini grada Sevastopolja, sjedišta ruske Crnomorske flote.

Zaiskrilo je i na suprotnoj strani poluotoka, u lučkom gradu Kerču nedaleko golemog mosta koji Krim povezuje s Rusijom gdje je prema navodima Moskve aktivirana protuzračna obrana.

>>>Konfliktna izvješća sugeriraju ruski napredak na istočnoj, ukopavanje na južnoj bojišnici

Evakuirana su i dva sela u pograničnoj ruskoj oblasti Belgorod gdje je eksplodiralo skladište s municijom. Reuters navodi da su lokacije od bojišnice udaljene više od 100 kilometara.

“Čarobna večer”

Kijev je izvijestio o nizu udara iza linija bojišnice u oblasti Herson, uključujući most kod hidroelektrane Kakhovka koji slovi kao jedna od posljednjih prohodnih ruta za opskrbu tisuća rurskih vojnika na zapadnoj obali rijeke Dnjepar.

“Ukrajinske oružane snage Ruse su počastile s čarobnom večeri,” napisao je Serij Khlan, član od Rusije raspuštenog regionalnog vijeća Hersona, u objavi na Facebooku.

Kijev je suzdržan u komentarima posljednjih incidenata na Krimu ili unutar ruskih granica, iako izjave pojedinih vojnih i drugih dužnosnika sugeriraju da je riječ o posljedicama sabotaža ili dalekometnih napada.

>>>Lavrov najavio širenje vojnih operacija i ciljeva u Ukrajini – crtanje granica Novorusije

Rusija je navela da u eksplozijama na Krimu i na granici Belgoroda nije bilo ozlijeđenih te da su srušene dvije ukrajinske bespilotne letjelice kod Kerča i Belbeka.

Video velike vatrene eksplozije kod Belbeka na Twitteru je podijelio i bivši švedski premijer Carl Bildt.

“Zasigurno izgleda loše – ili dobro – ovisno o perspektivi,” napisao je.

Novi ukrajinski naleti iza crta bojišnice stižu nakon prošlotjednog sakaćenja zračne baze Sakij na Krimu gdje je prema svježoj procjeni zapadnjačkih obavještajaca u jednom udaru uništena polovica crnomorske mornaričke avijacije.

Poigravanje s nuklearnom katastrofom

Ukrajina je također ponovila upozorenja o mogućoj ruskoj “provokaciji velikih razmjera” u krugu Zaporožja, najveće nuklearne elektrane u Europi. Kijev sugerira da bi “operacije pod lažnom zastavom” mogle poslužiti kao izlika za odsijecanje elektrane od ukrajinske i pripajanje na rusku energetsku mrežu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin istovremeno je Ukrajinu optužio da se poigrava s nuklearnom katastrofom.

“Kinetički učinci”

Zapadnjački je dužnosnik u petak rekao kako je izvjesno da su barem neki od posljednjih incidenata rezultat ukrajinskih napada i djelovanja uz procjenu da Kijev sada postojano postiže “kinetičke učinke” duboko iza ruskih linija.

>>>General Gromov: HIMARS remeti rusku logistiku, opskrbu

Takvi udari imaju “značajan psihološki utjecaj na rusko vodstvo” i ruske vojnike, ocijenio je dužnosnik za Reuters uz uvjetovanje anonimnosti. Izvor je također naveo da je Rusija u napadu na krimsku zračnu bazu Sakij izgubila više od polovice stacioniranih borbenih zrakoplova što je nakon travanjskog potonuća vremešne raketne krstarice Moskva jedan od najskupljih ruskih gubitaka u dosadašnjem tijeku rata.

Rusija je opovrgla da su u “nesreći” oštećeni zrakoplovi, no komercijalni sateliti bilježe najmanje osam totalno uništenih aviona i nekolicinu povećih kratera.

Moskva je ovog tjedna smijenila zapovjednika Crnomorske flote.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (3)

  1. […] Rusija je u travnju odustala od opsade i osvajanja Kijeva i drugog po veličini ukrajinskog grada Harkova. Ukrajina je nakon dostave moćnih američkih raketnih sustava HIMARS započela s protuudarima duboko u teritorij pod kontrolom Moskve, poremetila rusku logistiku i linije opskrbe i izvela niz značajnih akcija, uključujući potapanje glavnog bojnog broda ruske Crnomorske flote i uništenje vojnih zrakoplova stacioniranih na Krimu. […]

  2. […] >>>Nova dinamika, ukrajinski udari unutar granica Rusije i duboko iza linija bojišnice […]

  3. […] >>>Nova dinamika, ukrajinski udari unutar granica Rusije i duboko iza linija bojišnice […]

Comments are closed.