Biznis i ekonomija

Nova e-usluga Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje za poslodavce | eMPP-1

Od 5. siječnja 2021., dostupna je nova e-usluga Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje eMPP-1 kojom je obveznicima, poslodavcima pravnim i fizičkim osobama omogućeno  da elektroničkim putem uspostavljaju  prijave/promjene o utvrđenom stažu osiguranja i osnovici (obrazac eMPP-1) u svim postupcima prikupljanja nedostajućih podataka važnih za ostvarivanje prava na mirovinu.

Nova e-usluga proširenje je postojeće usluge elektroničkog poslovanja HZMO-a za uspostavljanje e-prijava Lana, kojom se uspostavljaju e-prijave o početku, promjeni i prestanku poslovanja obveznika kao i e-prijave o početku, promjeni i prestanku osiguranja osiguranika.

>>>Zahtjev za dječji doplatak od 3. srpnja 2020. možete predati online: HZMO

“Nova e-usluga eMPP-1 od iznimne je važnosti za učinkovitije prikupljanje nedostajućih podataka o stažu i plaći, što izravno utječe na brže ostvarivanje prava na mirovinu svih budućih umirovljenika. Digitalizacijom tih podataka ostvarujemo jedan od ključnih poslovnih ciljeva HZMO-a, odnosno omogućujemo korisnicima brže i lakše ostvarivanja prava iz mirovinskog osiguranja,” izjavio je ravnatelj Ivan Serdar.

Uslugu mogu na jednostavan način koristiti postojeći i novi korisnici, ovlaštene osobe obveznika koji su već registrirani ili se prvi put registriraju u elektroničku uslugu e-prijave Lana bez potrebe dolaska na šaltere HZMO-a, a detaljne korisničke upute dostupne su na poveznici. Registracija se može obaviti na sljedeće načine:

  • putem brze registracije, istovremeno s registracijom za e-prijave ili samo za prijave eMPP-1
  • podnošenjem e-pristupnog lista (s priloženom punomoći obveznika) ili
  • naknadno putem aplikacije Lana kroz administratorske ovlasti (upravljanje ovlaštenjima).

Registracija se i dalje može obaviti na šalterima HZMO-a podnošenjem pristupnog lista s priloženom punomoći obveznika za uspostavu e-prijava i/ili  prijava o stažu i plaći.

Uvođenjem nove elektroničke usluge eMPP-1 HZMO dodatno unapređuje svoje digitalno poslovanje i osigurava jedinstveni način digitalnog prikupljanja i obrade svih propisanih prijava za vođenje matične evidencije, pojednostavljuje i ubrzava postupak prikupljanja i obrade nedostajućih podataka o stažu i osnovici za ostvarivanje prava iz mirovinskog osiguranja, osigurava jedinstvenu kontrolu, evidenciju  i arhiviranje svih vrsta  e-prijava u digitalnom obliku, smanjuje svoje administrativne troškove, troškove obveznicima i aktivno pridonosi Akcijskom planu za administrativno rasterećenje gospodarstva za 2020. godinu u stvaranju jednostavnijeg i jeftinijeg poslovnog okruženja.

HZMO