Biznis i ekonomijaPreporučeno

Nova kontrakcija američke industrije izaziva strku i frku na tržištima: ISM

Globalne dionice u srijedu posrću nakon objave podataka o industrijskoj aktivnosti u Sjedinjenim Državama koja je prema pažljivo promatranom indeksu Instituta za upravljanje opskrbom (Institute for Supply Management, ISM) u rujnu pala dublje u negativan teritorij.

“Bježite, bježite za svoj život. Izađite dok možete. Izgledi postaju sve tamniji a zvuk gromova sve snažniji iz dana u dan.”

Chris Rupkey

Indeks, temeljen na podacima iz više od 50,000 kompanija, u kolovozu je kliznuo na 49.1 postotni bod s 51.2 u srpnju da bi prošli mjesec pao za dodatnih 1.3 postotna boda na 47.8. Sve vrijednosti ispod 50 podrazumijevaju sažimanje aktivnosti u sektoru.

>>>Ekonomija eurozone ‘blizu zatajenja’: IHS Markit

Analitičari kažu da je uočena slabost uvjetovana trgovinskim sukobom između Amerike i Kine. “U smislu izgleda za manufakturu, trgovinski razgovori SAD-Kina planirani za idući tjedan znače sve. Ako to prođe dobro, mogli bismo u dolazećim mjesecima vidjeti oporavak u obliku slova V u podacima ISM-a,” komentirao je za Reuters globalni strateg Daiwa Securities, Hirokazu Kabeya. “To znači da se ne možemo jednostavno kladiti na daljnji pad aktivnosti u američkoj ekonomiji. Generalno gledajući ja ne mislim da mi moramo mijenjati naše gledišta da ekonomija SAD-a ostaje relativno solidna,” dodao je.

Suočen s posljednjim pokazateljima, američkim predsjednik Donald Trump u utorak je još jednom opalio po Fedu i ponovio da monetarna politika guši američko gospodarstvo.

Strah od industrijske recesije u SAD-u i globalno

ISM na vrijednostima kakve su  zabilježene u rujnu nije bio od lipnja 2009. kad je financijska kriza uzimala maha. Slično je i s izvoznim narudžbama čiji je zasebni indeks pao na 41 postotni bod, također evocirajući neugodna sjećanja na početak Globalne recesije.

“Mi smo sad ocarinili svoj put u industrijsku recesiju u SAD-u i globalno,” ocijenio je Peter Boockvar, šef investicija u Bleakley Advisory Group za CNBC.

“Ovom se usporavanju ne vidi kraja, rizik od recesije je realan,” dodao je za isti izvor Torsten Slok, glavni ekonomist Deutsche Banka.

>>>Njemačka manufaktura u tehničkoj recesiji

Da je rizik stvaran svjedoči sad već duboko ukorijenjena industrijska recesija u Europi koja je s nama već neko vrijeme. Njemačka industrija je dva uzastopna mjeseca kontrakcije, što je uobičajena definicija tehničke recesije, zabilježila još u ožujku otkad Indeks menadžera nabave boravi u negativnom teritoriju.

Indeks menadžera nabave (PMI) za Njemačku; Izvor: Trading Economics

Isti scenarij vrijedi i za manufakturu eurozone.

“Menadžeri nabave govore investitorima na tržištu dionica da izađu,” napisao je Chris Rupkey, glavni financijaš MUFG Union Bank u melodramskoj bilješci za klijente. “Bježite, bježite za svoj život. Izađite dok možete. Izgledi postaju sve tamniji a zvuk gromova sve snažniji iz dana u dan.”

>>>Recesija je baš ono što je ‘doktor naredio’ za političare u fiskalnom okolišanju: JP Morgan/Wilson

PMI ljestvica IHS Markita seže od 0 do 100, srednja vrijednost je 50 i označava ‘status quo’, vrijednosti ispod 50 pad (sažimanje), a iznad 50 rast (širenje) u sektoru. 

Formula:
PMI = (P1 * 1) + (P2 * 0.5) + (P3 * 0)
Varijable:
P1 = postotak odgovara koji javljaju o popravljanju situacije
P2 = postotak odgovora koji javljaju da je stanje nepromijenjeno
P3 = postotak odgovora koji javljaju o pogoršavanju situcije

‘Tehnička recesija’ podrazumijeva dva uzastopna mjeseca kontrakcije ili negativnog gospodarskog rasta.