PolitikaPreporučeno

Nova, ‘metaforička’ laž sa Zmijskog otoka | rat u Ukrajini

Ukrajinske vlasti ponavljaju mučnu epizodu sa Zmijskim otokom, legendarnim simbolom njezine ratne propagande.

Natalija Humenjuk, glasnogovornica Južnog ukrajinskog vojnog zapovjedništva, neposredno je nakon povlačenja ruskih vojnika rekla da je na crnomorskom otočiću od strateškog značaja postavljena ukrajinska zastava.

Njezine su tvrdnje potom propitivane na društvenim mrežama i u medijima.

Nakon što su je mnogi, uključujući televizijskog voditelja CNN-a, pitali tko je točno podigao zastavu budući da se nitko nije iskrcao, glasnogovornica se ispravila pa pojasnila da je “zastava na otok dostavljena helikopterom”.

“Čekat će dolazak naših trupa i tada će biti podignuta.”

>>>Žene i djeca zatočeni u Azovstalu s ukrajinskim ultranacionalistima mole slobodu | VIDEO

Humenjuk je dodala da njezine originalne izjave treba shvatiti “metaforički”.

“Nitko neće poduzimati bilo kakav rizik radi medijske fotografije,” rekla je.

“Znak dobre volje”

Pojedini su analitičari sugerirali da bi rusko povlačenje za Zmijskog otoka moglo otvoriti pomorske rute sa sjeverozapadne obale i opustiti blokadu ukrajinskih luka, no Reuters je od stranog diplomata sa sjedištem u Kijevu dobio procjenu kako to nije izgledno.

>>>Partizanske, kontradiktorne priče o napadu na ruski vlak | rat u Ukrajini

“Postoji preduvjet razminiranja i Rusija još uvijek ima sposobnosti (vojna plovila, sustave za obranu obale i zračnu superiornost) koja će im dozvoliti da zapriječe morske putove,” rekao je diplomat.

>>>Društvenim mrežama hara uznemirujući propagandni poziv na bojkot ruske nafte

Rusija je povlačenje sa Zmijskog otoka karakterizirala kao “znak dobre volje” i dokaz da ne priječi otvaranje humanitarnog koridora za izvoz žitarica pod okriljem Ujedinjenih naroda i uz diplomatsko posredovanje Turske.

Ukrajina je rekla da su se ruske snage povukle nakon artiljerijskog i raketnog napada.

Zmijski će otok u povijesti ostati upisan kao velebni primjer ratne propagande nakon što je ukrajinski predsjednik posthumno odlikovao “poginule herojske branitelje” samo da bi se kasnije otkrilo da su oni živi, zdravi i ljuti jer su ih žive proglasili mrtvima.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Retuers

Comments (1)

  1. Does your blog have a contact page? I’m having problems locating it but, I’d like to shoot you an email. I’ve got some suggestions for your blog you might be interested in hearing. Either way, great site and I look forward to seeing it develop over time.

Comments are closed.