PolitikaPreporučeno

Nova metodologija, izvješće o napretku Sjeverne Makedonije i Albanije u veljači: Plenković

Emmanuel Macron i Andrej Plenković u listopadu 2018. godine; Foto: Hina multimedija/YouTube

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak u Parizu kako misli da postoji dobar razlog vjerovati da će doći do evolucije stajališta Francuske o proširenju EU-a, pošto je u listopadu prošle godine Pariz blokirao otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

>>>Francuska predlaže novi model širenja Unije, sektorsku integraciju u 7 etapa

“Mislim da je postoji dobar razlog da vjerujemo da će doći do evolucije stajališta”, rekao je Plenković koji će u utorak u Parizu razgovarati s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom.

“Nije dovoljna samo perspektiva članstva, nego moramo vidjeti cijelu političku agendu, kako regulirati odnose, kako ekonomski pomoći tim zemljama kroz fondove i kroz postupno uključivanje u različite aspekte integracija, posebice ekonomske.”

Andrej Plenković

Plenković će Macronu predstaviti program i glavne aspekte hrvatskoga predsjedanja Vijećem Europske unije, razgovarati o pregovaračkom okviru za buduće odnose Europske unije i Ujedinjene Kraljevine, o pregovorima o novom Višegodišnjem financijskom okviru Europske unije, o pripremi Konferencije o budućnosti Europe te o sastanku na vrhu između zemalja članica Europske unije i zemalja jugoistoka Europe, koji će se održati u svibnju u Zagrebu. U tom će kontekstu biti riječi i o daljnjem proširenju Europske unije.

>>>summit u Zagrebu

Macron je na sastanku na vrhu EU-a u listopadu prošle godine blokirao otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Francuska predlaže da se promijeni metodologija pristupnih pregovora.

Plenković je rekao da će posebnu pozornost posvetiti pitanju rješavanja blokade za otvaranje pregovora s dvije kandidatske zemlje i to po mogućnosti prije samita u Zagrebu. “Vjerujemo da postoji dobra volja, da se može postići rješenje”, rekao je Plenković.

Rekao je da se još ovaj mjesec očekuje da povjerenik za proširenje Oliver Varhelyi predstavi prijedlog o određenim modifikacijama metodologije pregovaračkog procesa te da se u veljači očekuje dodatno izvješće o napretku Sjeverne Makedonije i Albanije.

>>>Picula: ponudit ću set konkretnih preporuka za otvaranje pristupnih pregovora već u Zagrebu

“Ako to bude dovoljno dobro i dovoljno za Francusku da na neki način promijeni svoj stav, vjerujem da će i druge zemlje koje su imale rezerve također promijeniti svoj stav”, rekao je Plenković, dodajući da je takvih zemalja jako malo, te da 24 zemlje članice podržavaju otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Plenković je rekao da je Sjeverna Makedonija pristala i na promjenu imena, što je pitanje identiteta, kako bi napredovala na putu prema EU-u. “Sada ne bi bilo fer dovesti to u pitanje zbog metodologije pregovora”, rekao je Plenković.

>>>Traži se konsenzus o otvaranju pristupnih pregovora s Albanijom i S. Makedonijom u ožujku 2020.

Što se tiče sastanka na vrhu EU-a i zemalja jugoistoka Europe u svibnju u Zagrebu, Plenković je rekao da bi taj skup trebao odrediti dinamiku u sljedećem desetljeću.

“Nije dovoljna samo perspektiva članstva, nego moramo vidjeti cijelu političku agendu, kako regulirati odnose, kako ekonomski pomoći tim zemljama kroz fondove i kroz postupno uključivanje u različite aspekte integracija, posebice ekonomske”, rekao je Plenković.

>>>EU priprema 1.2 milijarde eura potpore za formiranje ‘mini Schengena’: Edi Rama

Dodao je da će na sastanku s Macronom biti riječi i o iračko-iranskoj krizi. Na upit hoće li hrvatski instruktori koji su u misiji u Iraku biti vraćeni u zemlju, Plenković je rekao da će se o toj opciji razgovarati i da opcija povratka nije isključena ako oni nisu nužni u Iraku.