Biznis i ekonomijaPreporučeno

Nova runda izravne novčane pomoći građanima Njemačke srami koaliciju HDZ-a

Njemački kancelar Olaf Scholz; Foto: European Council

Njemački radnici i obitelji još jednom će dobiti izravnu novčanu pomoć, jeftinije gorivo i popuste na javni prijevoz, najavila je u četvrtak koalicijska vlada.

Socijaldemokrati (SPD) kancelara Olafa Scholza, Zeleni i poduzetništvu naklonjeni Slobodni demokrati (FDP) sporazum su postigli nakon pregovora koji su se razvukli duboko u noć.

>>>Von der Leyen pozvala na smanjenje poreza | energetska kriza

Ministar financija Christian Lindner novinarima je rekao da će novi paket proračun koštati oko 16 milijardi eura, što odgovara iznosu poreznih olakšica dogovornih prošlog mjeseca čija je svrha ublažavanje inflacijskih pritisaka izazvanih divljanjem cijena energenata. Hrvatska inačica potpora na koje je pozvala i koje je odobrila Europska komisija, košta 4,8 milijarde kuna.

“Koalicija vjeruje da se mi, ljudi i gospodarstvo, moramo kratkoročno zaštiti na određeno vrijeme uslijed sučeljavanja s ovim ogromnim porastima cijena,” rekao je Lindner.

Konkretna, izravna novčana pomoć

Reuters navodi da sporazum svim radnicima koji plaćaju porez na dohodak daruje jednokratnu novčanu pomoć od 300 eura. Obitelji će dobiti i jednokratni bonus od 100 eura po djetetu, iznos koji se udvostručuje za socijalno ugrožene obitelji s niskim primanjima.

>>>Njemačka privremeno smanjuje PDV, roditeljima daruje 300 eura po djetetu: Vlada (2020.)

Cijena javnog prijevoza u dolazećem će tromjesečju biti ograničena na 9 eura mjesečno (68 kuna). Porez na motorna goriva u istom će se razdoblju smanjiti na najnižu stopu u Europskoj uniji što bi prema riječima ministra cijenu benzina trebalo smanjiti za 30 euro centa (3 kune), a dizela za 14 centa.

Glavni ekonomist ING-a, Carsten Brzeski, u komentaru mjera drži da je riječ o dobrom startu, dok procjenjuje da pomoć neće biti dovoljna za upijanje gospodarskog učinka visokih cijena jer ne uključuje mjere podrške tvrtkama.

“Mislim da se ta tema neće moći izbjeći u sljedećih nekoliko tjedana,” rekao je.

Paket uključuje i financiranje politike čiji je cilj smanjiti njemačku ovisnost o ruskom plinu i potrošnju energije kroz, primjerice, financiranje energetske obnove zgrada.

>>>Njemačka najavila 200 milijardi eura ulaganja u energetski suverenitet

Koalicija je dogovorila i novu humanitarnu pomoć za Ukrajinu koja trpi rusku invaziju te novac za osvježavanje i snaženje oružanih snaga.

>>>Japanska vlada svim maloljetnicima daruje 5.725 kuna | fiskalna politika

Vlasti će detalje o utjecaju mjera na ovogodišnji proračun objaviti sljedećeg mjeseca.

Oči širom zatvorene

Njemačka je izravnu, na trenutke uistinu raskošnu novčanu pomoć građanima pružila i u kontekstu odgovora na pandemiju koronavirusa.

>>>Iznosi jednokratne pomoći za umirovljenike | energetski dodatak

U slobodnoj procjeni, njezina fiskalna politika posramljuje politiku koalicijske vlade HDZ-a za koju je izravna novčana pomoć svim građanima, za kakvom već treću godinu posežu vlade širom Europe i svijeta, naizgled neuhvatljiva, neshvatljiva i/ili nedostižna.

Pratite nas na Google vijestima