PolitikaPreporučeno

Nova tuča ruskih raketa širom Ukrajine | VIDEO

Foto: @nexta_tv/YouTube

Eksplozije su u ponedjeljak odjeknule Kijevom i drugim urbanim središtima Ukrajine u novoj tuči ruskih raketa provociranoj neuspjelim ukrajinskim desantom na Crnomorsku flotu stacioniranu u lučkom gradu Sevastopolju na poluotoku Krimu koji je Kremlj anektirao u 2014. godini.

>>>Rusija: iza sabotaže sjevernih tokova britanski specijalci

Rusija je u subotu, u odgovoru na desant za koji krivi britanske vojne obavještajce, jednostrano dokinula garanciju sigurnog prolaza za ukrajinske brodove s žitaricama što je jutros podbolo njihove cijene širom svijeta.

Budućnosnice za pšenicu u Chicagu su skočile za više od 5 posto.

“Još je jedna serija ruskih raketa udarila ukrajinsku kritičnu infrastrukturu. Umjesto da se bori na bojišnici, Rusija tuče civile,” komentirao je posljednji salvo ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba.

>>>Šojgu: u Ukrajini raspoređeno 82,000, na obuci još 218,000 rezervista

“Nemojte pravdati ove napade nazivajući ih ‘odgovorom’. Rusija ovo čini jer još uvijek ima rakete i volju za ubijanjem Ukrajinaca.”

“Smrt i uništenje”

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Oleg Nikolenko u odvojenoj je izjavi naveo da su projektili još jednom udarili energetsku infrastrukturu i rezultirali prekidom opskrbe strujom i vodom.

“Rusija nije zainteresirana za mirovne pregovore, niti globalnu sigurnost hrane. Putinov je jedini cilj smrt i uništenje,” rekao je.

>>>Njemački šef obrane podsjetio na latentnu vojnu moć Rusije | rat u Ukrajini

Moskva nije ponudila neposredni komentar novih napada, no njezina vojska naizgled postojano i u realnom vremenu pobija zapadnjačke procjene o nestašici raketa i streljiva.

Ukrajina je nakon sabotaže Krimskog mosta i od početka listopada iskusila velebnu i mučnu tuču i ostala bez do 40% energetske infrastrukture.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u ponedjeljak je Rusiju optužio da povlačenjem iz sporazuma o tranzitu žitarica “svijet ucjenjuje glađu”.

>>>Metelko Zgombić: Hrvatska stoji na raspolaganju za prijevoz ukrajinskih žitarica Jadranom

Među plovilima koja su ostala usidrena u lukama jedan je brod s desecima tisuća tona pšenice kupljene unutar Svjetskog programa hrane Ujedinjeni naroda i namijenjen Rogu Afrike čija je populacija suočena s izvanrednom situacijom, rekao je Zelenskij u nedjelju tijekom redovitog kasnovečernjeg obraćanja naciji.

Percepcija, propaganda

Ukrajinsko ministarstvo infrastrukture navodi da je pod “učinkovitom blokadom” ukupno 218 plovila.

Sporazum o izvozu, dogovoren uz posredovanje Turske i Ujedinjenih naroda, predviđa rusku inspekciju tereta i brodova u tranzitu.

>>>Novi masovni udari na ukrajinsku energetsku infrastrukturu

Ujedinjeni narodi u ponedjeljak navode da je s Turskom i Ukrajinom dogovoreno isplovljavanje 12 brodova iz ukrajinskih luka i uplovljavanje četiri broda o čemu su obavješteni ruski dužnosnici.

>>>Putin: tko sije vjetar žanje oluju

Američki predsjednik Joe Biden u subotu je ruski potez nazvao “čisto skandaloznim” i ocijenio da će on pospješiti glad. Njegov je ministar obrane, Antony Blinken, Moskvu optužio za korištenje hrane kao oružja.

Ruski veleposlanik u Washingtonu u nedjelju je uzvratio notu, rekavši da je američki odgovor “skandalozan” i temeljen na lažnim informacijama o potezima Moskve.

>>>Zelenskij zatražio još američkog novca; pundit Carlson: Tko si ti, trolu? Daj se makni.

Rusija, ove godine blagoslovljena s rekordnim urodom, u subotu je ponudila golemo darivanje žitarica i izrazila spremnost na izvoz po povoljnim cijenama.

>>>Rusija ponudila golemo darivanje, obustavila sporazum o izvozu Ukrajinskih žitarica

Grabancijaš neovisno bilježi da je percepcija i značaj ukrajinskog izvoza za sigurnost hrane u svijetu predmet postojane propagande i netočnih informacija.

Infografika: Visual Capitalist

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima