Biznis i ekonomija

Nove ‘covid potpore’ za poljoprivrednike u Osječko-baranjskoj županiji | javni poziv

Župan Ivan Anušić; Foto: Kabinet župana/Handout

Osječko-baranjska županija u ponedjeljak je objavila novi javni poziv za dodjelu novčane pomoći Obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima čije je poslovanje ugroženo epidemijom koronavirusa.

“Korona kriza ostavlja traga i u poslovanju obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva, a kako bi im pomogli u održavanju njihovog poslovanja za vrijeme ovih izvanrednih okolnosti i bitno pogoršanih uvjeta njihovog poslovanja, župan Ivan Anušić donio je “Pravilnik o potpori poljoprivrednicima radi ublažavanja posljedica epidemije COVID-19 na njihovo poslovanje u 2020. godini,” priopćeno je iz Kabinet župana.

>>>Mjere podrške Vlade hrvatskom poljoprivredniku, ribaru i selu: COVID-19

Ukupna planirana sredstva za nove potporu iznose 500.000,00 kuna. Korisnici su fizičke osobe koje imaju prebivalište na području Osječko-baranjske županije, upisani su u Upisnike poljoprivrednih gospodarstava, osigurani su po osnovi obavljanja djelatnosti poljoprivrede kao osnovnog zanimanja i nisu obveznici poreza na dohodak.

Korisnik ostvaruje pravo na potporu kao nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva za sebe i za članove svog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva.

>>>Javni pozivi (tag)

“Korisnici naših covid potpora u poljoprivredi su OPG-ovi čije je poslovanje u travnju i svibnju bilo za minimalno 20% niže nego u isto vrijeme prošle godine, a Županija će im pokriti trošak obveznog osiguranja i trošak doprinosa za mirovinsko i zdravstvenog osiguranja za travanj i svibanj 2020. godine. Intenzitet potpore iznosi do 60% prihvatljivih troškova, a najviše do 1.500,00 kuna po jednom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu,” rekao je župan Ivan Anušić i dodao da su nove potpore prilagođene upravo onim poljoprivrednicima koji zbog svoje specifičnosti nisu obuhvaćeni nacionalnim mjerama.

Javni poziv s obrascima Zahtjeva za potporu i propisanim obrascima objavljen je na internetskoj stranici Županije te je otvoren do utroška planiranih sredstava, a najkasnije do 31. prosinca 2020. godine.