Biznis i ekonomijaPreporučeno

Novi argentinski ministar ekonomije štićenik Stiglitza

Novi argentinski ministar ekonomije je Martin Guzman, štićenik Nobelom okrunjenog ekonomista Josepha Stiglitza. “On je mlad muškarac koji je jako dobro uvježban i dobro razumije argentinski sukob oko duga i također makroekonomski konflikt,” rekao je u petak novoizabrani predsjednik, peronist Alberto Fernandez.

>>>Argentina na predsjedničkim izborima odbacila Macrijev neoliberalizam

Guzman je priznati stručnjak za dužničke krize suverena i učestali kritičar Međunarodnog monetarnog fonda. On je prošlog mjeseca u Ženevi preporučio “mogući put prema održivosti argentinskog duga” temeljen na dvogodišnjoj odgodi plaćanja kamatnih stopa uz ocjenu da je takav scenarij bolji od neposrednog bankrota.

Argentina je od proglašenja neovisnosti u 1816. bankrotirala osam puta, najspektakularnije u 2001. kad je propustila platiti obrok od 100 milijardi dolara, navodi Financial Times.

Skorašnjeg ministra očekuje nezahvalna uloga jer se Argentina nalazi u teškoj krizi čak i prema svojim, visoko postavljenim standardima. Izgledno je da će nacionalni BDP pasti treću godinu zaredom, stopa nezaposlenosti je iznad 10%, a godišnja inflacija iznad 50%. Investitori koji se pribojavaju bankrota obveznice u dolarima s dospijećem u 2028. godini trenutno nude za oko 39 centi po dolaru, navodi Bloomberg.

>>>Selektivni bankrot, ‘klasična kapitulacija’ investitora u Argentini

Guzman je 15. listopada u američkom zastupničkom domu kritizirao posljednji zajam MMF-a težak 56 milijardi dolara koji je prije gubitka vlasti dogovorio neoliberalni predsjednik Mauricio Macri. On je tada rekao da Argentina treba plan za oživljavanje rasta a ne novu rundu fiskalnog poravnavanja i štednje.

“Taj program nije funkcionirao. Ako nacija pokuša produbiti nedavno primijenjenu politiku štednje to će voditi u još dublju recesiju,” rekao je.

Guzman se uz navedeno protivi i daljnjem zaduživanju kroz fondove MMF-a osim ako novac nije namijenjen poticanju ekonomskih aktivnosti i snaženju proizvodnje u izvoznom sektoru.

>>>Kolabirao je argentinski pezo, Merval pao za 37%

“Gledišta Guzmana vis-à-vis MMF-a su prilično agresivna, ali mi osjećamo da on privatnim nositeljima obveznica želi ponuditi dobrohotno restrukturiranje,” napisao je u bilješci za klijente Alberto Bernal iz XP Investmentsa.

Upravljanje argentinskom ekonomijom jedan je od najtežih poslova svijeta, piše Bloomberg. Otkad se nacija u 1983. godini vratila demokraciji kroz sito i rešeto je prošlo 26 ministara ekonomije čiji je mandat u prosjeku potrajao manje od godinu dana.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima