Biznis i ekonomijaPreporučeno

Novi europski Bauhaus stvara do 160 tisuća ‘zelenih’ poslova | Komisija

Amblem Bauhausa; Foto: public domain

Europska komisija objavila je u srijedu na svojoj web stranici komunikaciju o inicijativi Novi europski Bauhaus čiji je cilj planska gradnja po načelima energetske učinkovitosti, a za koju će se u idućih godinu dana izdvojiti oko 85 milijuna eura iz programa Obzor Europa, LIFE te Europskog fonda za regionalni razvoj.

Novi europski Bauhaus je ekološki, gospodarski i kulturni projekt usmjeren na objedinjavanje komponenti dizajna, održivosti, dostupnosti, cjenovne pristupačnosti i ulaganja s ciljem provođenja europskog Zelenog plana.

>>>Porez na ugljik vodi u energetsku neimaštinu, ‘kažnjava siromašne’

Komisija u komunikaciji navodi da će se za Novi europski Bauhaus u idućih godinu dana iz programa Obzor Europa, LIFE te Europskog fonda za regionalni razvoj izdvojiti oko 85 milijuna eura, a bit će osnovan i laboratorij za NEB.

Do 2030. se godišnje planira obnoviti 35 milijuna zgrada što će dodatno potaknuti otvaranje do 160 tisuća ‘zelenih‘ radnih mjesta.

Dotaknuti i unaprijediti svaki kutak

Hrvatska eurozastupnica i članica prijateljske skupine zastupnika za Novi europski Bauhaus Željana Zovko pozdravila je donošenje ovog dokumenta.

“Ova komunikacija plod je zajedničke suradnje europskih institucija i građana Europske unije te objedinjuje sve o čemu smo posljednjih mjeseci raspravljali na raznim sastancima, sjednicama i konferencijama. Novi europski Bauhaus je puno više od inicijative, to je prilika za inovativnu, pristupačnu i ekološki učinkovitu prilagodbu našeg životnog okruženja”, priopćila je Zovko.

>>>Građevinski sektor postaje ključno područje djelovanja Europske komisije | novi europski Bauhaus

Zovko dodaje da je komunikacijom predviđena i veća uloga država članica u provedbi ove inicijative kroz uključivanje Novog europskog Bauhausa u nacionalne strategije za daljnji društveni i gospodarski napredak.

“Novim europskim Bauhausom želimo dotaknuti i unaprijediti svaki kutak svake države članice u našoj kulturno i jezično bogatoj Europskoj uniji. Izvrsno je što konačno imamo čvrste temelje na kojima možemo nastaviti razvijati ovu inicijativu na lokalnoj, nacionalnoj i europskoj razini”, rekla je Zovko.

Inicijativa je dobila ime po međuratnom pokretu Bauhaus koji je 1919. u Weimaru pokrenuo njemački arhitekt Walter Gropius, te, kao i izvorni Bauhaus, teži stapanju umjetnosti, arhitekture i svakodnevnog života.