PreporučenoTech

Novi instrument ‘plete’ postanak i evoluciju Mliječnog puta

NGC 2683 je spiralna galaksija koju je William Herschel otkrio 5. veljače 1788. godine; Foto: public domain

Znanstvenici su jedan od najboljih teleskopa na svijetu opremili novom tehnologijom koja će im omogućiti da, kao nikada do sada, dobiju detaljan uvid u postanak naše galaksije, Mliječnog puta, objavio je u ponedjeljak BBC.

Teleskop William Herschel (WHT) u La Palmi u Španjolskoj, moći će u jednom satu pregledati 1000 zvijezda, sve dok ne sistematizira njih pet milijuna.

>>>‘Bože moj, puna je zvijezda!’: animacija kopulacije Mliječne staze i Andromede | GIF

Super brza naprava za mapiranje povezana s WHT-om analizirat će sastav svake zvijezde i brzinu kojom se kreće te nam pokazati kako je naša galaksija, Mliječni put, nastajala tijekom više milijardi godina.

Profesor Gavin Dalton sa Sveučilišta Oxford je potrošio više od deset godina na razvoju instrumenta nazvanog “Weave” (engl. pletenje, tkanje) i malo je reći da je uzbuđen što će proraditi.

>>>Stephenson 2-18, zvijezda čiji je obujam 10 milijardi puta veći od Sunca | GIF

“To je izvanredno postignuće velikog broja ljudi (…) Sljedeći korak je nova avantura, ma sjajno”, rekao je Dalton.

Evolucija

Instrument Weave postavljen na WHT, visoko na planinskom vrhu španjolskog otoka La Palma koji je dio Kanarskog otočja, precizno će mjeriti brzinu nebeskih tijela.

Naša galaksija je gusti spiralni vrtlog s oko 400 milijardi zvijezda, no svoj postanak je započela kao relativno mala nakupina zvijezda.

>>>Čovječanstvo je ‘dodirnulo Sunce’ | VIDEO

Tijekom milijardi godina rasla je spajanjem s ostalim malim galaksijama, a osim što je Mliječni put postajao bogatiji pridruživanjem svake nove galaksija, to spajanje je dovoljno uzburkalo stanje da dovede do rađanja potpuno nove zvijezde.

Film o postanku

“Weave” može izračunati brzinu, smjer, starost i sastav svake zvijezde koju zabilježi te u biti napraviti pravi film o zvijezdama koje se kreću u Mliječnom putu.

Po profesoru Daltonu, ekstrapolacijom unatrag, instrument će moći rekonstruirati cijeli postupak nastajanja Mliječnog puta, do u do sada neviđene detalje.

>>>NASA lansirala ‘Lucy’, prvu sondu za istraživanje praiskonskih Trojanskih asteroida | VIDEO

“Moći ćemo pratiti galaksije koje su tijekom kozmičkog vremena nastajanja Mliječnog puta bile apsorbirane te vidjeti kako je jedan takav događaj potaknuo formiranje nove zvijezde”, rekao je Dalton.

Pratite nas na Google vijestima

Comment here