PreporučenoTech

Novi mandat Vestager ‘zbilja loša vijest za telekome’, tech kompanije: trgovac  

Iskusna danska povjerenica Margrethe Vestager zadržala je rezor za zaštitu tržišnog natjecanja u novoj Komisiji Ursule von der Leyen u kojoj će i kao izvršna potpredsjednica koordinirati cijeli europski program za digitalno doba.

Vestager je u prvom mandatu od 2014. do 2019. godine bez okolišanja krenula u okršaj s američkim tehnološkim divovima kojima je odrezala neke od “povijesnih” kazni. Primjerice, Google je Europskoj uniji platio kaznu od 8 milijardi eura zbog korištenja svoje dominantne pozicije nauštrb konkurencije, dok je Appleu naređeno da vrati oko 13 milijardi eura poreza Irskoj. Povjerenica je slične mjere izrekla Starbucksu, Amazonu, McDonaldsu, Nikeu i drugima zbog čega je aktualni američki predsjednik Donald Trump zaključio kako ona SAD mrzi “više nego itko na svijetu”.

>>>Protumonopolska politika: Komisija otvorila ‘prioritetnu istragu Amazona’

“Imate tu ženu u Europi, ja je neću imenovati, ali je zapravo razmatraju za nasljednicu Junckera jer će se on u nekom trenutku umiroviti. Ona mrzi Sjedinjene Američke Države, možda više nego ikoja osoba koju poznajem,” rekao je. “To što ona radi našoj zemlji – ona tuži sve naše kompanije. Znate, i mi bi trebali tužiti Google i Facebook i možda i hoćemo, OK. Ali oni tuže Apple za milijarde dolara. Oni tuže sve i dvosmjerno poslovanje čine teškim, gotovo nemogućim.”

“Tehnološka industrija trebala bi biti na oprezu”

Vestager će sada neometano nastaviti posao i već je za Reuters TV najavila kako ne namjerava počivati na lovorikama. “To je velika zadaća. Sljedećih 5 godina u portfelju za zaštitu tržišnog natjecanja razlikovati će se od petogodišnjeg razdoblja iza nas,” rekla je.

Tehnološka industrija trebala bi biti na oprezu, komentirao je James Aitken, trgovački partner u prestižnoj odvjetničkoj kući Freshfields Bruckhaus Deringer koja, među ostalim, savjetuje Englesku središnju banku. “Vestager će biti posebice dobro pozicionirana za implementaciju prijedloga koje je skupina digitalnih stručnjaka objavila u travnju ove godine s ciljem jačanja regulacije digitalnog tržišta i kompanija,” rekao je trgovac uz ocjenu da bi s njezinim drugim mandatom posebno nezadovoljni mogli biti telekomi koji planiraju okrupnjavanja.

>>>Komisija nezasitnim telekomima ograničila cijene za naplatu poziva i SMS-a unutar EU

“Ona je blokirala brojne telekom dogovore … i to upravo u trenutku kad uistinu trebate konsolidaciju da bi dobili bolju ekonomiku i preokrenuli trend pada povrata na investicije vidljiv kroz posljednje desetljeće. To su zbilja loše vijesti za industriju,” odvagnuo je Aitken.