Tech

Novi pozivi za potporu infrastrukturama za digitalno povezivanje u vrijednosti od 258 milijuna eura

Ilustracija: Claudio Centonze/EC

Komisija je u srijedu objavila prve pozive na podnošenje prijedloga u okviru digitalne komponente Instrumenta za povezivanje Europe (CEF Digital). S planiranim proračunom od 258 milijuna eura pozivima se nastoji poboljšati infrastruktura za digitalno povezivanje, posebno gigabitnih i 5G mreža diljem Unije te pridonijeti digitalnoj transformaciji Europe.

>>>Aktualni trendovi u digitalizaciji Hrvatske, Unije | DESI

Komisija će sufinancirati mjere čiji je cilj opremiti glavne europske prometne pravce i pružatelje ključnih usluga u lokalnim zajednicama s 5G povezivošću, kao i mjere za uvođenje ili nadogradnju ključnih mreža koje se temelje na naprednim tehnologijama.

Program rada, ciljevi

Pozivi će biti usmjereni i na infrastrukturu za povezivanje usluga u oblaku, infrastrukturu za digitalne globalne pristupnike kao što su podmorski kabeli, te na pripremne mjere za uspostavu operativnih digitalnih platformi za prometnu i energetsku infrastrukturu diljem EU-a.

>>>Zaključena je 5G dražba, proračun osnažen za 359 milijuna kuna | HAKOM

Poziv slijedi donošenje prvog programa rada za CEF Digital u prosincu 2021. u kojem je izdvojeno više od 1 milijarde eura financijskih sredstava za razdoblje 2021. – 2023. Pozivi u okviru CEF-a u digitalnom sektoru uglavnom su otvoreni subjektima s poslovnim nastanom u državama članicama i prekomorskim zemljama ili područjima. Zainteresirani kandidati mogu saznati više o prijavi, evaluaciji i postupcima dodjele u sklopu internetskog informativnog dana koji će se održati 19. siječnja.

>>>Komisija registrirala europsku građansku inicijativu ‘Zaustavimo (((5G)))’

Druga generacija digitalne komponente Instrumenta za povezivanje Europe (CEF-2) (2021. – 2027.) temelji se na prethodnoj generaciji kojom se podupiru prekogranične digitalne infrastrukture i usluge te besplatan pristup internetu za lokalne zajednice u okviru inicijative WiFi4EU iz razdoblja 2014. – 2020.