Politika

Novi šef Frontexa deklarirao zadaće i smjernice – povratak povjerenja

Povjerenica Europske komisije za unutarnje poslove Ylva Johansson i novi šef Frontexa Hans Leijtens; Foto: Lukasz Kobus/EC

Novi izvršni direktor europske agencije za graničnu i obalnu stražu Frontexa, Nizozemac Hans Leijtens izjavio je u četvrtak da želi vratiti povjerenje u tu agenciju koje je poljuljano zbog optužbi u sudjelovanju u nezakonitom odbijanju tražitelja azila na vanjskim granicama EU-a.

>>>Novi ravnatelj Frontexa je nizozemski general Hans Leijtens

“Važne su mi tri stvari – vratiti povjerenje, uspostaviti novi način rada i isporučiti opipljive rezultate”, rekao je 59-godišnji Nizozemac nakon sastanka s povjerenicom Komisije za unutarnje poslove Ylvom Johansson. Leijtens će preuzeti dužnost 1. ožujka. Na čelu Frontexa od srpnja prošle godine kao vršiteljica dužnosti bila je Latvijka Aija Kalnaja, nakon što je dotadašnji čelnik Francuz Fabrice Leggeri podnio ostavku zbog optužbi da je agencija bila umiješana u nezakonito odbijanje tražitelja azila, da nije štitila prava migranata i da je zatvarala oči pred mnogim nezakonitim radnjama koje se događaju na terenu.

Zadaće i smjernice

Leijtens je rekao da će mu smjernice za budući rad biti odgovornost svakog člana Frontexa, poštivanje temeljnih prava, koje nije u suprotnosti za zaštitom granica te transparentnost.

>>>‘Izuzetno zabrinjavajuća’ izvješća sugeriraju da je Frontex leglo korupcije

Također je rekao da će Frontex raditi na modernizaciji upravljanja graničnog sustava kako bi građani EU-a lakše prelazili granice.

>>>Državna tajnica Terezija Gras kandidatkinja za šeficu Frontexa

Povjerenica za unutarnje poslove Europske komisije Ylva Johansson rekla je na zajedničkoj konferenciji za novinare da su zadaće koje čekaju Frontex podrška zemljama članicama u zaštiti vanjskih granica, sigurnosna pitanja poput krijumčarenja droge i povratak migranata čiji zahtjevi za međunarodnom zaštitom nisu prihvaćeni.

Krijumčarenje droge

Navela je da se želi pozabaviti krijumčarenjem droge koje predstavlja sigurnosni problem za EU. Istaknula je da je samo prošle godine u belgijskoj luci Antwerpen zaplijenjeno rekordnih više od sto tona kokaina. Najavila je da će uskoro posjetiti Antwerpen te Ekvador i Kolumbiju.

>>>Flego u raspravi o migracijama: Zakazali smo, zakazala je Unija, zakazalo je društvo

Povjerenica Johansson je najavila da će sljedeći tjedan predstaviti prijedlog operativne strategije za vraćanje migranata, o čemu će u sljedeći četvrtak u Stockholmu razgovarati ministri unutarnjih poslova država članica na neformalnom sastanku.

Pratite nas na Google vijestima

Comment here