PolitikaPreporučeno

Novi slučajevi koronavirusa širom Hrvatske: 27. lipanj/detalji

Ilustracija: Tumisu

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno novih 85 slučajeva zaraze koronavirusom, a trenutno je 368 aktivnih slučajeva zaraze, izvijestio je u subotu Nacionalni stožer civilne zaštite.

“U proteklih 24 sata zabilježeno je 85 novih slučajeva zaraze sa SARS-CoV-2 te je broj trenutno oboljelih, odnosno aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 368”, priopćio je Stožer.

Od 25. veljače 2020. kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj do danas je ukupno zabilježeno 2624 osoba zaraženih novim koronavirusom od kojih je 107 preminulo, a 2152 se oporavilo.

U samoizolaciji su trenutno 2363 osobe, a do danas je ukupno testirano 76 624 osoba, od toga 1187 u posljednja 24 sata.

Osijek: u Županiji 29 novooboljelih, 23 u Đakovu

U protekla 24 sata u Osječko-baranjskoj županiji 29 je novooboljelih od korona virusa, od kojih 23 u Đakovu, izvijestio je u subotu županijski Stožer Civilne zaštite.

Od ukupno 246 uzoraka testiranih na koronavirus u zadnja 24 sata pozitivno je bilo 29 uzoraka.

Najviše novozaraženih, njih 23, je iz Đakova, dok su dvije osobe iz Đakovačkih Selaca i Valpova, a po jedna iz Osijeka i Ivanovca, priopćeno je iz Stožera.

Načelnik stožera dožupan Goran Ivanović ponovno je apelirao na sve građane, “osobito na područjima gdje su utvrđena oboljenja na koronavirus, da dosljedno poštuju propisane epidemiološke mjere jer je to prvi preduvjet zaustavljanja daljnjeg širenja epidemije”.

U stožeru ističu kako je na području Osječko-baranjske županije trenutno 108 osoba pozitivno na koronavirus.  a u osječkom Kliničkom bolničkom centru hospitalizirano je 19 pacijenata, od kojih je jedan pacijent zaprimljen jučer.

Sve ostale osobe pozitivne na virus nalaze se na kućnom liječenju. Među hospitaliziranima i ostalim pozitivnim osobama nema osoba s težim simptomima oboljenja, poručuju iz Stožera.

Napominju da je u zadnja 24 sata samoizolacija određena za još 250 kontakata novopozitivnih osoba, pa je u Županiji trenutno pod tom mjerom 903 osoba.

Građani su policiji dojavili dva slučaja kršenja samoizolacije, od kojih je jedan  bio potvrđen, i to u Tenji dok je u 64 samoinicijativne provjere policija sve osobe zatekla na prijavljenoj adresi, ističu u osječko-baranjskom Stožeru CZ.

Najavljene nove mjere za suzbijanje koronavirusa

Osječko-baranjski županijski Stožer civilne zaštite od sutra će početi s donošenjem mjera čiji je cilj suzbijanje epidemije koronavirusa, izvijestili su u subotu iz tog Stožera.

Načelnik Stožera dožupan Goran Ivanović izjavio je novinarima kako je županijski Zavod za javno zdravstvo dobio je nalog da napravi procjenu mjera, koje se moraju poduzeti od sutra i to će sutra biti glavni zaključak sjednice Stožera.

“Mislim da će sve priredbe koje su zakazane za idući vikend sigurno biti otkazane, to je jedna od mjera koju moramo donijeti kako bi smanjili kretanje”, rekao je Ivanović i dodao da će u Stožeru večeras imati procjenu epidemiologa.

Kako je rekao, Zavod za javno zdravstvo je dao preporuku gradu Osijeku da se i Osječko ljeto kulture prebaci na neki drugi termin, odnosno da se ne održi od 29. lipnja do 8. srpnja, “već će se za tu priredbu tražiti novi termin”.

Najavio je kako će na sutrašnjoj sjednici Stožer “imati na vezi”  đakovačko-osječkog nadbiskupa Đuru Hranića, koji je u samoizolaciji i s njim ćemo proći dio mjera koji se odnosi na sakralne objekte, jer dolaze blagdani koji okupljaju puno vjernika. Donijet ćemo mjere koje su u interesu građana.

Potvrdio je da od 23 novooboljelih u Đakovu sedmero djece, ukupno trenutno devet, a od 108 oboljelih u Županiji 82 ih je iz Đakova,  gdje ima nekoliko žarišta.  Epidemiolozi ulažu napore da evidentiraju sve kontakte oboljelih, rekao je.

Na upit je li moguća mjera karantene za grad Đakovo, Ivanović je rekao da to sigurno neće biti opcija, jer misli da se u sinergiji odgovornih ljudi mogu donijeti relevantne odluke koje će pomoći suzbijanju virusa.

Bojim se da nećemo doći do brojke od nula oboljelih, ako ne donesemo mjere koje sprječavaju širenje ovoga virusa, rekao je Ivanović i dodao kako će se pojačati budnost općinskih i gradskih stožera Civilne zaštite.

Pula: jedna pozitivna osoba, stigla iz Švedske i bila u samoizolaciji

Jedna je osoba pozitivna na koronavirus u Istri u posljednja 24 sata, riječ je o osobi koja je doputovala iz Švedske i nalazila se od srijede u samoizolaciji, izvijestio je u subotu  Stožer civilne zaštite Istarske županije.

“Unutar 24 sata analizom briseva u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije potvrđena je jedna COVID-19 pozitivna osoba. Radi se o uvezenom slučaju s obzirom da je osoba doputovala iz Švedske i nalazila se u samoizolaciji, a povezana je s prekjučer referiranim događajem”, naveo je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac.

Dodao je kako su obje osobe hospitalizirane u Općoj bolnici Pula.

Naime, u srijedu navečer potvrđen je jedan pozitivan na koronavirus, a riječ je o uvezenom slučaju odnosno ženi  koja je doputovala iz Švedske koja ima dvojno hrvatsko-švedsko državljanstvo a u vezi s ovim slučajem osam je osoba u samoizolaciji.

Načelnik županijskog Stožera Dino Kozlevac još jednom je uputio apel građanima da se pridržavaju protuepidemijskih mjera te pridržavaju svih zadanih preporuka u cilju očuvanja povoljne epidemiološke situacije u Istri.

U Zadarskoj županiji nema novooboljelih, 221 osoba u samoizolaciji

U Zadarskoj županiji u posljednja 24 sata nema novooboljelih, a u samoizolaciji je 221 osoba, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

Jučer su testirana 86 uzorka i kako je već objavljeno, jedna je osoba pozitivna na koronavirus.  Od početka epidemije u Zadarskoj županiji zaraženo je 96  osoba, od kojih je pet stranih državljana.

Tijekom jučerašnjeg dana Zavod za javno zdravstvo zaprimio je ukupno 155 poziva građana.

U protekla 24 sata službenici Policijske uprave zadarske obavili su 24 provjere vezano uz provođenje mjera samoizolacije, a evidentirano je jedno kršenje propisane mjere, navode iz županijskog stožera.

Jedna novozaražena osoba u Virovitičko-podravskoj županiji

Za područje Virovitičko-podravske županije u posljednja 24 sata evidentirana je još jedna osoba pozitivna na koronavirus i u samoizolaciji je, izvijestio je u subotu na konferenciji za medije Županijskog stožera civilne zaštite epidemiolog  Miroslav Venus.

„Riječ je o studentu zaraženom i testiranom u Zagrebu. Asimptomatski je, nema nikakvih kliničkih znakova bolesti i trenutno se nalazi u samoizolaciji u Virovitičko-podravskoj županiji“, rekao je dr. Venus.

Dodao je da je u samoizolaciji šest osoba koje su bile i kontaktu s njim.

Na području Virovitičko-podravske županije ukupno je testirano 1.350 osoba. Zaraženo je 11 je osoba, osam ih se oporavilo, dvije su na liječenju, a jedan muškarac je umro.

Split: u županiji sedam novooboljelih od koronavirusa

Od ukupno 136 testiranih na koronavirus na područja Splitsko-dalmatinske županije, sedam je novooboljelih osoba, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

Od  novooboljelih osoba četiri su iz Splita, a po jedna je iz Otoka,  Makarske i iz Solina.

Od ukupnog broja novooboljelih osoba u posljednjih 24 sata, 3 osobe su testirane u Zagrebu, i to osoba iz Makarske, osoba iz Solina i jedna osoba iz Splita, s obzirom da je njihovo boravište na području grada Zagreba, a prijavljeno prebivalište na području navedenih gradova u Splitsko dalmatinskoj županiji, navodi se u priopćenju Stožera.

Oni će biti epidemiološki obrađeni u gradu Zagrebu gdje su i testirani.

Svi ostali novooboljeli s područja Splitsko dalmatinske županije (jedna osoba iz Otoka i tri iz Splita) obiteljski su kontakti prethodno oboljelih osoba.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji 199 osoba nalazi se u samoizolaciji, a jedna osoba je hospitalizirana u KBC – u Split.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji dvije novooboljele osobe

Po podacima županijskog Stožera civilne zaštite u Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježene su dvije nove pozitivne osobe na COVID-19 i to jedna iz Vukovara i jedna iz Bapske.

U toj su županiji od početka epidemije oboljele 44 osobe, od kojih je 41 osoba izliječena.

U protekla tri dana testirano je 76 osoba tako da je ukupan broj testiranih na području županije narastao na 2408. U samoizolaciji na području županije nalazi se 130 osoba,  od toga su kontakti s pozitivnim osobama njih 70 dok zdravstvenih radnika u samoizolaciji nema, navode iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Rijeka: jedna osoba zaražena koronavirusom

U Primorsko-goranskoj županiji u posljednja 24 sata evidentirana je jedna novozaražena osoba koronavirusom, kontakt od redovnika koji je ranije zaražen, a boravio je na Kosovu, doznaje se u subotu iz Županijskog stožera civilne zaštite.

U toj je župniji ukupno zaražena 21 osoba, svi su bez simptoma ili s blažim simptomima i na kućnom liječenju u izolaciji.

U Primorsko-goranskoj županiji je od sredine ovoga tjedna, nakon duljeg vremena bez novih slučajeva, utvrđeno novih 18 zaraženih, a od ranije je na koronavirus pozitivno još troje ljudi.

U domovima za starije i nemoćne na području Primorsko-goranske županije potkraj tjedna ponovno je uvedena zabrana posjeta kao i napuštanja domova od strane štićenika, osim u iznimnim slučajevima. Zabranu posjeta uveo je i Klinički bolnički centar Rijeka.

U Zagrebu 39 novih oboljelih od koronavirusa

U protekla 24 sata zabilježeno je 39 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze je 138, izvijestio je u subotu zagrebački Stožer civilne zaštite

“U protekla 24 sata u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo testirano je 399 osoba, potvrđeno je 39 slučajeva zaraze pa je broj trenutno aktivnih slučajeva u Zagrebu je 138”, kazala je na konferenciji Stožera zamjenica ravnatelja tog zavoda Sandra Šikić.

Od toga, 16 novooboljelih zarazilo se u noćnim klubovima, a dvoje u teretanama.

“Izvor novih oboljelih većinom su noćni klubovi”, kazala je Šikić dodavši da isto tako imamo dio oboljelih koji su kontakt sa prethodno zaraženim osobama, a nekima se ne može utvrditi izvor zaraze.

U Zagrebu je trenutno 838 osoba u samoizolaciji.

“Kako smo detektirali da su noćni klubovi moguće potencijalno novo žarište, pozdravljamo kontrole koje su počele po noćnim klubovima što je svakako prvi korak za suzbijanje širenja ove bolesti”, kazala je Šikić.

“Ovaj broj je epidemiološki iz vrlo heterogene skupine, multicentrično su detektirani ovi bolesnici. Sve to zahtjeva od zdravstvenog sustava i trijažnih sustava da povećaju broj testiranja. Danas su i naše primarne zdravstvene zaštite proširile indikacije za testiranja”, kazao je pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč.

Jeleč je istaknuo da nema novih zaraženih koji su povezani za slučajeve zaraze u Psihijatrijskoj bolnici Sveti Ivan.

Načelnik Policijske uprave zagrebačke Marko Rašić izvijestio je da je noćas na području Zagreba bio nadzor u 11 noćnih klubova, a da tamo nisu uočili kršenje mjera.

Ured za upravljanje u hitnim situacijama priopćio je kako će sljedeći tjedan, od ponedjeljka 29. lipnja do petka 3. srpnja, dijeliti po dvije zaštitne maske vozačima taksija u Zagrebu. Preuzimanje maski obavljat će se na parkiralištu u Ulica kneza Branimira 71B, u vremenu od 8 i 30 sati do 15 i 30 sati.

Maske će također biti dostavljene i pacijenticama Klinike za ženske bolesti i porode u Petrovoj ulici.

Comments (1)

  1. […] >>>Novi slučajevi koronavirusa širom Hrvatske: 27. lipanj/detalji […]

Comments are closed.