Biznis i ekonomijaPreporučeno

Novi val štrajkova remeti zračni i željeznički promet u Njemačkoj

Njemačka se u četvrtak ponovno našla paraliziranom uslijed novih industrijskih akcija željezničkih strojovođa, zaštitara zračnih luka i osoblja Lufthanse što upareno remeti planove milijuna putnika i radnika u najsnažnijoj europskoj ekonomiji.

Suočene s proračunskim ograničenjima vlasti u Njemačkoj sa štrajkovima se nose od druge polovice 2023. godine, uz naglasak na javnom transportu čiji dionici traže “inflatorne” povišice i bolje uvjete rada.

Strojovođe su u štrajk stupile u četvrtak u dva sata poslije ponoći, nacionalni operator željeznica, Deutsche Bahn, putnike je upozorio da će prometovati tek majušni broj vlakova.

Sindikat GDL najavio je da će akcija potrajati 35 sati i da je treba prihvatiti kao uvertiru u borbu koju može zaključiti samo koncesija poslodavca. Temeljni zahtjev strojovođa je smanjenje radnih sati uz zadržavanje plaće.

Uprava je sindikat optužila da nije spreman na kompromise.

Remećenje zračnog prometa u Frankfurtu i Hamburgu

Štrajkovi zaštitara u četvrtak su ponovno otkazali letove iz najprometnije zračne luke u Frankfurtu. Akcija je povedena i u Hamburgu.

Udruga zračnih luka ADV u priopćenju je upozorila da učestali prekid prometa šteti reputaciji Njemačke kao poslovnog i turističkog središta. Procijenjeno je da će današnje akcije utjecati na putovanja i planove više od 250.000 ljudi.

Organizator štrajkova u zračnim lukama je moćni sindikat Verdi koji je najavio da će zaposlenici Lufthanse na tlu svoju akciju nastaviti i u petak.

Reuters piše da je Lufthansa suočena i s negodovanjem posada u zrakoplovima koji su u srijedu glasali za štrajk i od sindikata UFO zatražili da procjeni sljedeće korake.

Lufthansa je u četvrtak u izvješću o svojim godišnjim rezultatima upozorila da su štrajkovi jedan od čimbenika koji će dovesti do većeg operativnog gubitka od očekivanog u prvom tromjesečju 2024. godine.


Povezane vijesti