Biznis i ekonomijaPreporučeno

Novi Zeland predstavio ‘proračun za boljitak’, odmaknuo ekonomski uspjeh od BDP-a

Jacinda Ardern
Jacinda Ardern; Foto: Etienne Ansotte

Novi Zeland je u četvrtak predstavio temeljne smjernice svog novog “proračuna za boljitak” u kojem su prioriteti uzdizanje djece iz siromaštava i mentalno zdravlje.

Tamošnja vlada kaže da se nacija odmiče od mjerenja ekonomske uspješnosti isključivo prema stopi BDP-a.

“Mi se ne oslanjamo isključivo na BDP, već također na popravljanje boljitka naših ljudi, zaštitu okoliša i osnaživanje naših zajednica.”

Grant Robertson

“Današnji proračun pokazuje da istovremeno možete biti ekonomski odgovorni i dobri,” izjavila je premijerka Jacinda Ardern nakon objave detalja o povećanju javne potrošnje.

>>>Rasprodan je prvi udžbenik Moderne monetarne teorije

Proračun predviđa rast alokacija za javno dobro za 2,48 milijarde američkih dolara godišnje kroz četiri godine. Oko 1.9 milijardi novozelandskih dolara će u navedenom razdoblju biti usmjereno na pospješivanje mentalnog zdravlja, a oko 1.1 milijardi na smanjenje siromaštva u dječjoj populaciji. Laburisti su također predvidjeli novac za suzbijanje nasilja u obitelji i infrastrukturne projekte; uključujući željeznicu, bolnice i škole, prenosi Reuters.

“Mi uspjeh naše zemlje mjerimo drukčije”, rekao je ministar financija Grant Robertson. “Mi se ne oslanjamo isključivo na BDP, već također na popravljanje boljitka naših ljudi, zaštitu okoliša i osnaživanje naših zajednica.”

Vlada je paralelno s predstavljanjem novog proračuna umanjila ovogodišnju procjenu rasta novozelandskog BDP-a s 2,9 posto prognoziranih u studenom prošle godine na 2.1 posto.