Politika

Novi Zeland raspravlja o pravu glasa od 16-e

Jacinda Ardern; Foto: Dati Bendo/EC

Najviši sud Novog Zelanda u ponedjeljak je presudio da je ograničavanje prava glasanja na punoljetne osobe diskriminatorno u odluci koja parlament sili na raspravu o spuštanju dobne granice za sudjelovanje u izborima.

Reuters piše da se slučaj, koji je pokrenula udruga za promicanje prava “Make it 16”, po sudovima povlači od 2020. godine.

>>>Novi Zeland traži oporezivanje ispušnih plinova ovaca i goveda

Vrhovni se sud u odluci pozvao na nacionalnu Povelju o pravima koja pravo na donošenje osobnih odluka prepoznaje sa 16 godinom života.

Presuda okida postupak obvezne parlamentarne rasprave i revizije pitanja, ali nije obvezujuća.

“Ovo je povijest,” rekao je Caeden Tipler iz Make It 16. “Vlada i parlament ne mogu ignorirati tako jasnu zakonsku i moralnu poruku. Oni nam moraju dopustiti glasanje.”

>>>Novi Zeland povećao minimalac, porez na najviše dohotke

Grupa je na svojim mrežnim stranicama argumentirala da osobe s navršenih 16 godina mogu voziti, raditi i plaćati porez.

Novozelandska premijerka Jacinda Ardern na poriv je odgovorila najavom zakonskog prijedloga o kojem će se povesti parlamentarna rasprava.

“Osobno podržavam smanjenje dobi za pravo glasanja ali to jednostavno nije pitanje za mene ili čak za vladu, svaka promjena izbornog zakona ovakve prirode zahtjeva 75-postotnu podršku parlamenta,” rekla je prema citatu Reutersa.

>>>‘Cijepljeni antivakser’ podijelio novozelandsku kaznu za netestiranje, izazvao nevjericu | COVID-19

Političke strane imaju različita gledišta. Zeleni traže neposrednu akciju i prihvaćanje nove dobne granice, ali Nacionalna stranka, najveća u opoziciji, ne podržava pomak.

>>>Novi Zeland učenicama osigurao besplatne proizvode za mjesečnicu

“Očito je da negdje moramo povući crtu,” rekao je lider Nacionalne stranke Christopher Luxon. “Mi smo zadovoljni s crtom na 18. Mnogo različitih zemalja liniju povlači na drugim mjestima, 18 je s našeg stajališta skroz dobro.”

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comment here