Biznis i ekonomijaPreporučeno

Novi Zeland traži oporezivanje ispušnih plinova ovaca i goveda

Foto: 👀 Mabel Amber, who will one day/Pixabay

Administracija Novog Zelanda u srijedu je predstavila nacrt oporezivanja stočarskih i poljoprivrednih emisija u nastojanju da smanji svoj doprinos klimatskim promjenama.

Vlada je naumila uzimati danak na podrigivanje i puštanje plinova ovaca i goveda.

>>>Māori plešu Haku, građani pjevaju One Love – vlasti puštaju Macarenu | covid endgame

Predloženi je zakon bez presedana i Novi Zeland ustoličuje u prvu zemlju svijeta koja će naplaćivati stočarske emisije, navodi se u priopćenju tamošnjeg ministarstva okoliša.

Novi Zeland ima pet milijuna ljudi, 10 milijuna goveda i 26 milijuna ovaca.

Gotovo polovica ukupnih emisija stakleničkih plinova dolazi iz poljoprivrede, uglavnom metana, ali su poljoprivredne emisije prethodno bile izuzete iz sheme trgovanja zbog čega su kritičari propitivali spremnost vlade da zaustavi globalno zatopljenje.

>>>Novi Zeland povećao minimalac, porez na najviše dohotke

Nacrt plana, čiji su dionici vlada i predstavnici poljoprivrednih zajednica, primjenu poreza na staklenički otisak stoke predviđa s 2025. godinom. Kratkotrajni i dugotrajni plinovi naplaćivat će se odvojeno ali prema istoj mjerici.

“Nesumnjivo je da mi trebamo srezati količinu metana koji stavljamo u atmosferu, učinkovit sustav cijena za poljoprivredu odigrat će ključnu ulogu u načinu na koji ćemo to postići,” rekao je ministar za klimatske promjene James Shaw.

>>>HSBC suspendirao bankara zbog propitivanja klimatskih financijskih rizika

Usvajanje zakona potencijalno vodi do ponajvećeg remećenje poljoprivrednog sektora od ukidanja subvencija u 1980-im godinama, rekla je za Reuters ekonomistica za poljoprivredu u AZN Bank, Susan Kilsby.

Konačna odluka očekuje se u prosincu.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] Novi Zeland traži oporezivanje ispušnih plinova ovaca i goveda 08/06/2022 […]

Comments are closed.