PolitikaPreporučeno

Novi Zeland učenicama osigurao besplatne proizvode za mjesečnicu

Jacinda Ardern; Foto: The Late Show with Stephen Colbert/YouTube

Novozelandska premijerka Jacinda Ardern u četvrtak je najavila nacionalnu primjenu pilot programa suzbijanja siromaštva povezanog s mjesečnicom.

Program koji učenicama osigurava besplatni pristup proizvodima za menstruacijski ciklus u posljednje je tri godine iskušan u 15 škola i kuri (maorskoj školi) u Waikatu. Rezultati su bili hvalevrijedni i obećavajući preko čitavog uzorka.

>>>I Novi Zeland krenuo s masivnim stvaranjem novca: COVID-19

“Pred mladim ljudima stoje brojne prepreke koje ne bi trebale postojati. A jedno od pitanja koje mlade ljude sprječava u odlasku u školu je pitanje s nazivom ‘siromaštvo mjesečnice,'” rekla je Ardern najavljujući generalno usvajanje programa. “Jedna od 12 naših učenica možda propušta nastavu jer nema pristup proizvodima za mjesečnicu. To jednostavno nije u redu, ne za zemlju kakva je Novi Zeland.”

Premijerka je dodala da će osnovne, prijelazne i srednje škole širom nacije dobiti priliku za ulazak u program čija je očekivana trogodišnja cijena oko 25 milijuna novozelandskih dolara.

Zamjenica ministra obrazovanja, Jan Tinetti, kaže da “siromaštvo mjesečnice” uključuje stigmatizaciju, osjećaj srama, izbjegavanje nastave, zadirkivanje, nedostatak znanja i neugodu.

>>>Novi Zeland predstavio ‘proračun za boljitak’, odmaknuo ekonomski uspjeh od BDP-a

“Vidjeli smo toliko mladih ljudi koji ne bi došli u školu i mi bismo otišli do njihovih domova kako bi otkrili zašto. Srce mi se slomilo kad smo doznali da je to zato što si nisu mogli priuštiti proizvode koji su jednostavno dio naših života,” rekla je Tinetti.

Program je, među ostalim, utvrdio da je učenicima važna mogućnost izbora više vrsta proizvoda, kao i način njihove distribucije. Pojedine su škole eksperimentirale s automatima, što se pokazalo prihvatljivim. Učenice su također rekle da žele više informacija o mjesečnici, proizvodima i drugim praktičnim smjernicama za praćenje ciklusa.

via stuff