PolitikaPreporučeno

Novotny: suverenisti su zapravo izolacionisti

Amsterdamska koalicija započela je u nedjelju programsku turneju “Pravac budućnost!” predstavljanjem prva dva poglavlja programa za izbore za Europski parlament – ‘Europski fondovi: Za gospodarstvo u šestoj brzini’ i ‘Gospodarstvo i energetika: Ambicije za Hrvatsku’.

Govoreći o gospodarskom dijelu programa kandidat HSS-a na listi Amsterdamske koalicije i ekonomski analitičar Damir Novotny kazao je kako je prije 100 godina Hrvatski prostor bio je na pola puta središnje Europe, danas je na jednoj trećini.

“Žele nas vratiti da budemo pogranična regija Europske unije, a Amsterdamska koalicija želi naprednu Hrvatsku u naprednoj Europi”,

KREŠO BELJAK

„Suverenisti su zapravo izolacionisti. Mi mislimo da Hrvatska se mora kretati u suprotnom smjeru. Program Amsterdamske koalicije program zajedničke i središnje Europe, a to je program otvorenog i razvijenog tržišta, gdje se cijeni rad, zalaganje za budućnost a ne gledanje u prošlost. Izgubili smo desetljeća u ekonomskom razvoju, ali jedino što me motivira jest da još uvijek možemo ubaciti u šestu brzinu“, rekao je Novotny.

Daleko od energetske samostalnosti  

Zastupnik GLAS-a i ALDE-a u Europskom parlamentu Jozo Radoš, govoreći o energetskom dijelu programa, rekao je kako proteklih deset godina Hrvatska nije ostvarila niti pola svojih vlastitih postavljenih ciljeva u korištenju vjetra, sunca i biomase u proizvodnji energije.

“Obnovljivi izvori znače energetsku samostalnost, radna mjesta i očuvan okoliš. Nalazimo se na 28 posto obnovljivih izbora samo zahvaljujući tradicionalnim obnovljivim izvorima energije poput vode i ogrjevnog drva, a mogli bismo bit na 40 posto udjela kada bismo imali dobro organiziran sustav“, rekao je Radoš.

Flego za decentralizirani model implementacije EU fondova

Nositelj liste Amsterdamske koalicije i istarski župan Valter Flego istaknuo je decentralizirani model implementacije EU fondova kao neusporedivo učinkovitiji i pravedniji od centraliziranog modela kojeg Hrvatska trenutno ima. Naglasio je kako s jedne strane Hrvatska ima ogromna, gotovo nezamisliva sredstva na raspolaganju, a s druge strane ima krajnje loš postavljen sustav u kojem država ima prvu i zadnju riječ pa se tako indeksom razvijenosti direktno penaliziraju uspješne regije poput Istre.

>>>Flego: EU treba decentralizirati po načelu supsidijarnosti i ojačati uloge regija

“Tome usprkos i zahvaljujući sustavnom radu, najuspješnija smo hrvatska županija po korištenju EU fondova. Kroz 7203 potpisana ugovora Istra je povukla oko milijardu i 600 milijuna kuna za projekte. To je više od cijelog godišnjeg proračuna Istarske županije”, istaknuo je Flego.

Beljak: Kino Europa postaje kino Balkan?

“Htjeli smo da Hrvatska bude jedno od onih zvjezdica na europskoj zastavi. Danas, 29 godina kasnije nestaje Kino Europa i ne bih se začudio da ga gradonačelnik Zagreba ponovno nazove Balkan. Žele nas vratiti da budemo pogranična regija Europske unije, a Amsterdamska koalicija želi naprednu Hrvatsku u naprednoj Europi”, kazao je predsjednik HSS-a Krešo Beljak.

S njime se složila i predsjednica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš. „Danas je u Zagrebu Europa zatvorila vrata. Nekada je to bio Balkan, ali nakon godina truda i rada, zalaganja i odricanja mnogih ljudi postalo je Europa. Ta Europa zatvorila je svoja vrata. Opasnost da ona velika, prava Europa zalupi vrata, ili još gluplje, da mi njoj zalupimo vrata”, kazala je.