Biznis i ekonomijaPreporučeno

O pripremi poduzeća za prodaju i ulaganje investitora: seminar HGK

U Hrvatskoj gospodarskoj komori održan je seminar o pripremanju tvrtke za ulaganja. Fokus je stavljen na teme koje najviše muče domaće poduzetnike, poput privlačenja investitora, razvoja poslovanja i prepoznavanja pravog trenutka za prodaju.

“Hrvatskoj treba više edukacije i više izvora financiranja, posebno malim i srednjim tvrtkama, zato ćemo danas vidjeti što je sve potrebno poduzetnicima da uspješno privuku investicije”, istaknuo je Domagoj Dan Maček, voditelj Odjela za privlačenje investicija HGK, otvarajući seminar.

Domagoj Dan Maček; Foto: HGK

O pripremi poduzeća za prodaju i ulaganje investitora govorio je Saša Putrić iz Denvest Advisoryja. “Prva faza podrazumijeva razdoblje prije odluke o prodaji firme i ona je pod kontrolom vlasnika, dok se u drugoj fazi uključuju savjetnici. Za privlačenje investitora je važna stalna edukacija menadžmenta, povećanje vrijednosti tvrtke (kroz diversifikaciju kupaca i dobavljača, izgradnju brenda te stvaranje financijski stabilnog modela poslovanja koji donosi solidan profit), kvalitetna projekcija budućeg poslovanja i pravovremeni angažman savjetnika. Nakon donošenja odluke o prodaji počinje druga faza u kojoj savjetnici analiziraju poslovanje, izrađuju financijske modele budućeg razvoja tvrtke, pripremaju dokumentaciju, kontaktiraju potencijalne kupce i vode cijeli proces”, elaborirao je Putrić, dodavši kako je bitno ispitati interes kupaca prije službenog izlaska na tržište.

Saša Putrić
Saša Putrić; Foto: HGK

Mirela Alpeza, direktorica CEPOR-a, je prezentirala što je sve potrebno za uspješan izlazak iz biznisa kroz prodaju poduzeća. Naglasila je da se sve tvrtke suočavaju s tim problemom, a kod nas je izlazak uglavnom povezan s umirovljenjem, dok se vani ljudi odlučuju na prodaju kad vide pravu priliku da zarade ili se počnu baviti nekim drugim poslom.

“U EU oko 450.000 tvrtki s preko 2 milijuna zaposlenika prolazi proces transfera poslovanja, a oko 150.000 firmi tome ne pristupa na adekvatan način pa se dovodi u pitanje oko 600.000 radnih mjesta. Zato se Unija posvetila tome da ti prijenosi budu što uspješniji, a sve se svodi na to da je potrebno jačati svijest poduzetnika o tome da je prijenos vlasništva proces za koji je potrebno napraviti ozbiljnu pripremu. To nije tehnička stvar, već traži pronalazak pravog nasljednika ili kupca, što nije lak ni brz posao”, pojasnila je Alpeza, dodavši da Hrvatska nije napravila previše po tom pitanju, iako se sve češće suočavamo s takvim situacijama jer prva generacija privatnih poduzetnika iz 90-ih ulazi u dob za umirovljenje.

Mirela Alpeza
Mirela Alpeza; Foto: HGK

“Oko 16.500 hrvatskih tvrtki sa 180.000 zaposlenih ima vlasnike starije od 55 godina i oni kritično trebaju početi razmišljati o izlasku iz posla. Naše istraživanje je pokazalo da ne pristupaju tome organizirano i samo 6 posto ih planira prodaju tvrtke, dok preko 60 posto smatra da će tvrtka ostati u obitelji. No, problem je objektivno sagledati sposobnost svoje djece koja često i ne žele preuzeti odgovornost, a roditelji odgađaju izlazak dok ne bude prekasno za neku drugu opciju”, kazala je Alpeza, uz napomenu da se globalno tek oko 15-ak posto tvrtki ostavlja u nasljeđe djeci, a preko 40 posto se prodaje, najčešće nekom od zaposlenika.

Foto: HGK

“Najbitnije je na vrijeme početi s pripremama za izlazak i uskladiti očekivanja vlasnika i investitora”, poručila je Alpeza, zaključivši svoje izlaganje citatom da na kraju svaki vlasnik napusti svoj biznis, a pitanje je samo hoće li ga iznijeti u kovčegu ili će otvoriti šampanjac i proslaviti svoj uspjeh.

Ante Lučić, direktor tvrtke A-Link, je pričao o upravljanju ljudskim resursima i vodstvu firme poručivši da sve u poslovanju počinje i završava s ljudima. “Tko god želi uložiti u vas, očekuje nekakav povrat. Kad se procjenjuje vrijednost neke tvrtke, većinom se gledaju financijski pokazatelji, a slabo se vrednuje ljudski kapital. To je dosta apstraktan pojam, a ne bi trebao biti i zato se tvrtke često prodaju ispod vrijednosti”, rekao je Lučić koji je razvio i vlastitu metodologiju vođenja i unaprjeđivanja HR aktivnosti.

Ante Lučić
Ante Lučić; Foto: HGK

Najbolje marketinške prakse i business coaching predstavio je Gerhard Šarić iz konzultantske tvrtke Venatus Jones. “Svaki pravi trener, pa tako i poslovni, je tu da onog koga trenira nauči kako da postane snažniji i neovisniji. Sve tvrtke se suočavaju s manje-više istim problemima pa ih najčešće uz malu pomoć trenera mogu prevladati”, izjavio je Šarić, uz napomenu da investitori traže zdrave temelje firme koja ne smije ovisiti o vlasniku. “Ako nemate poslovni model koji funkcionira bez vas, onda niste vlasnik tvrtke, već ona vlada vama”, zaključio je.

Gerhard Šarić
Gerhard Šarić; Foto: HGK

Na seminaru je bilo govora i o fondovima rizičnog kapitala te što točno privlači takve ulagače, ali i druge investitore, a održano je i kratko predstavljanje (pitch) tvrtki potencijalnim ulagačima.