PolitikaPreporučeno

Obersnel u otvorenom pismu brani Rijeku 2020, a revizija porazna – kazneno prijavljeno 6 ljudi

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel uputio je otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću nakon jučerašnjih premijerovih poziva policiji i DORH-u na “spektakularne akcije” vezane uz “procesuiranje onih koji su vezani uz SDP” te uz projekt Europske prijestolnice kulture.

Otvoreno pismo gradonačelnika Obersnela prenosimo u cijelosti:

“Poštovani gospodine Plenkoviću,

kao što vrlo dobro znate, projekt Europske prijestolnice kulture nema politički predznak, ni SDP-ov, ni HDZ-ov. Koliko mi je poznato, policija je prije tri, četiri mjeseca istraživala dokumentaciju o jednoj javnoj nabavi u tvrtki koja provodi EPK projekt, a što je (i je li išta) prijavila DORH-u, u ovom trenutku možemo samo nagađati temeljem medijskih natpisa. Stoga me čudi da pozivate na “spektakularne akcije” precizirajući da su one nužne baš u projektu Europske prijestolnice kulture. Iz toga zaključujem da o nedavnom policijskom priopćenju znate više od mene, više od direktorice tvrtke i više od ljudi s čijim imenima se nepravedno i nepotrebno spekulira u medijima. Duboko sam vjerovao da ste čovjek posve drugačijih modela ponašanja i djelovanja. Razočarava me da EPK projekt povezujete s SDP-om jer čak ni ja to nikad nisam činio. Ovaj projekt nadrasta stranačku politiku, nacionalan je, europski. Nadrasta i mene i Vas. Stoga zaista nije fer koristiti ga u predizborne svrhe. A pogotovo nije fer žrtvovati njegov ugled za postotke u izbornom ciklusu. Izražavam duboko žaljenje i razočaranost izjavom koju ste dali jer ona je posve suprotna našoj dosadašnjoj kvalitetnoj suradnji.

Želim Vas obavijestiti ovim putem da, koliko je meni poznato, ni sadašnji ni bivši zaposlenici na ovom kulturnom projektu nisu članovi SDP-a i ne bi trebali biti dio političke utakmice SDP-a i HDZ-a. I ja želim da se otklone ikakve sumnje vezane uz pogodovanje u okviru postupka javne nabave koji je, uzgred rečeno, Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave u konačnici odobrila. No, smatram da to ne zahtijeva nikakve spektakularne akcije.

Vašom izjavom ozbiljno ste narušili trodiobu vlasti između izvršne, zakonodavne i sudbene što od Vas, kao europski orijentiranog političara, kakvim sam Vas doživljavao, nisam očekivao.”

Pregršt nepravilnosti, kaznene prijave za šest ljudi

Poslovično nepristrani Grabancijaš ne ulazi u “spektakularne navode” jedne ili druge strane u u nas uvijek prljavoj političkoj utakmici, no podsjeća da su rezultati financijske revizije za 2018. godinu utvrdili paradoksalni broj nepravilnosti povezan s tvrtkom “Rijeka 2020” o čemu je detaljno javio portal Rijeka danas.

Policija je krajem svibnja kazneno prijavila šest članova stručnog povjerenstva u postupku javne nabave, provedenom krajem prošle godine, jer su kao najpovoljnijeg ponuditelja izabrali tvrtku sa sjedištem u stranoj državi iako ona nije ispunjavala tražene uvjete te je trebala biti diskvalificirana, o čemu je izvijestio Jutarnji list.

Iako nešto stariju, reviziju je danas spominjao i Hrvoje Burić, predsjednik političke stranke Nezavisna lista Bura. On je prema izvješću Hine odabrao državnu reviziju o poslovanju Grada iz 2015. godine “jer je od nje prošlo dovoljno vremena” da bi državno odvjetništvo moglo reagirati. Kao primjere štetnih ili kvarnih poslova je naveo projekt zgrade Gradske knjižnice Rijeka na Klobučarićevom trgu u središtu grada za koju je iz proračuna utrošeno 21 milijun kuna, ali je naknadno odlučeno da će se ta zgrada graditi u kompleksu Benčić po novom projektu, tako da je sva projektna dokumentacija ostala neiskorištena.

I za projektnu dokumentaciju budućeg autobusnog kolodvora na Žabici utrošeno je 45 milijuna kuna, a do sad tamo nije ni početa gradnja. U uvali Preluk na zapadu grada je zemljište od 58.000 četvornih metara Raiffeisen banka kupila za 2,5 milijuna eura, a Grad Rijeka je sklopila ugovor s bankom o dugoročnom najmu prostora. Za to je Grad do sada dao 3,7 milijuna eura, a banka je zemljište prodala privatnom investitoru za 3,3 milijuna eura. Banci je Grad Rijeka podmirio kupovinu i još je zaradila, a Grad je samo na gubitku pa se postavlja pitanje zašto Grad nije sam kupio zemljište i raspolagao njime, izjavio je Burić prema izvješću Hine.

“Poziv na linč”

Poziv premijera je danas komentirao i predsjednik Zoran Milanović uz interpretaciju kako je riječ o “pozivu na linč”.

“Imate izjavu da predsjednik Vlade očekuje da istraga koja je pokrenuta krene u određenom smjeru. Jedno je reći ‘mislim da bi to trebalo istražiti’. Druga je stvar, nakon što si progurao kandidata za šefa DORH-a, reći da istraga koja je pokrenuta treba krenuti u tom pravcu i da treba mjeriti sve istim aršinom. To je poziv na linč,” rekao je Milanović prilikom obilaska pogona tvrtke HS Produkt.