Biznis i ekonomijaPreporučeno

Obitelji Porsche i Piech stežu uzde, traže upravljačku moć

Obitelji s kontrolnim vlasništvom u Volkswagenu (VW) namjeravaju stegnuti uzde i preuzeti snažniju ulogu u strateškim pitanjima, doznao je Reuters ususret planiranoj inicijalnoj javnoj ponudi dionica Porschea.

Porsche i Piech familije, čija holding kompanija Porsche SE posjeduje većinu glasačkih prava u Volkswagenu, proizvođače žele vratiti u mirnije vode nakon turbulencija koje je izazvao glavni izvršni direktor na odlasku Herbert Diess.

>>>Volkswagen juriša na Teslu, najavljuje izgradnju šest ‘gigatvornica’ u Europi

“Žele pozornije pratiti provedbu strateških smjernica,” rekla je jedna osoba upoznata s promišljanjima.

Stezanje uzdi

Diess je Volkswagen snažno usmjerio prema elektrifikaciji ali su njegove izjave i odmjeravanja s drugim liderima industrije, uključujući direktora Tesle Elona Muska, znale zasjeniti postignuća i testirati strpljenje većinskih vlasnika, rekao je izvor pa dodao da će obitelji sada stegnuti uzde.

“Obitelji su aktivno uključene – nešto za što se dugo vjerovalo da nisu sposobne,” navela je druga osoba upoznata sa situacijom.

>>>Rekordna pomama za Porscheima, pojedinci na isporuku čekaju do godinu dana

Snaženje utjecaja već se zrcali u izglednom imenovanju Olivera Blumea za sljedećeg glavnog izvršnog direktora VW-a u potezu koji je izazvao negodovanje nekolicine investitora jer će on istovremeno služiti i kao šef Porsche AG-a.

Blume slovi kao osoba od povjerenja i “najpoželjniji kandidat” dviju obitelji i izgledno će predvoditi pripreme za dugoočekivani IPO Porschea kojim upravlja od 2015. godine.

Preuzimanje kontrole

Analitičari drže da je inicijalna ponuda ključna za preuzimanje izravne kontrole nad Porsche AG-om nakon što je Volkswagen u 2009. godini, uslijed neuspjelog neprijateljskog pokušaja akvizicije, obiteljima ugrabio pravo na legendarni model 911.

>>>Porsche investirao dodatnih 70 milijuna eura u ‘izvrsno pozicionirane’ Rimac Automobile

“Struktura IPO-a primarno ispunjava interes obitelji u daljnjem stezanju kontrole nad Porscheom i ništa ih neće odvratiti od tog plana,” rekao je Hendrik Schmidt, stručnjak za korporativno upravljanje u DWS-u s interesom u obje tvrtke.

Moć

Reuters piše da dogovorena, ali ne i potvrđena struktura inicijalne ponude obiteljima pruža pravo na manjinski veto u kompaniji koju je u 1931. godini utemeljio Ferdinand Porsche.

>>>Boeing i Porsche razvijaju ‘električno leteće vozilo za urbane sredine’

Manuel Theisen, umirovljeni profesor poslovne administracije na minhenskom Sveučilištu Ludwig-Maximilians i stručnjak za korporativnom upravljanje kaže da se čitav manevar svodi na snaženje, ili radije povratak obiteljskog utjecaja.

“Temeljni je razlog moć.”

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima