PolitikaPreporučeno

Objavljen je video ruskog poigravanja, rušenja 32 milijuna dolara vrijednog drona

Ruski Su-27 ispušta gorivo u preletu pored američkog Reaper drona; Foto: U.S. European Command

Američka vojska u četvrtak je objavila videozapis koji bilježi ruske borbene lovce u poigravanju sa skupocjenom bespilotnom letjelicom ponad Crnog mora.

Zapis, koji je objavilo Europsko zapovjedništvo SAD-a, prikazuje ruski Su-27 mlažnjak u manevrima koje je Pentagon karakterizirao kao “nesigurne i neprofesionalne”.

>>>Ruski Su-27 udario, srušio skupocjeni američki nadzorni dron u međunarodnim vodama

Američki dužnosnici za NBC News kažu da je agresivno djelovanje protiv MQ-9 drona izgledno odobreno na najvišim razinama.

U incidentu su sudjelovala dva Su-27 čije je ispuštanje goriva i navodni udarac u propeler srušio 38 milijuna dolara vrijednu bespilotnu letjelicu.

>>>Ukrajinci propituju održivost snaga, spremnost za protuofenzivu | WP

Rusija opovrgava da je bilo fizičkog kontakta, no zapis bilježi da je nakon drugog naleta jedan od krakova propelera savijen.

Američka vojska drži da dodir nije bio hotimičan, već je izgledno rezultat krive procjene ruskog pilota.

“Moguće je da je ovo bio samo nesmotren, nesposoban pilotov potez,” rekao je u intervjuu glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby.

>>>Zelenskij kristalizirao povode zdušne obrane, posljedice kapitulacije Bahmuta

General Mark Milley, predsjednik Združenog stožera, novinarima je izjavio kako ne vjeruje da će Rusi doći do ostataka letjelica koja je pala na području gdje je more duboko do 1.5 kilometara.

Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a nakon incidenta je prizvalo ruskog veleposlanika Anatolija Antonova kako bi prenijelo snažan prigovor.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comment here