PreporučenoTech

Objavljena šesta i dosad najveća lista najboljih svjetskih sveučilišta: U-Multirank

Foto: Alexandra

Danas je objavljeno šesto i dosad najveće izdanje rang-ljestvice sveučilišta U-Multirank u kojem je ocijenjeno više od 1700 sveučilišta iz 96 zemalja. U-Multirank svake godine uspoređuje uspješnost visokoškolskih ustanova u područjima koja su studentima najvažnija. U ovogodišnjem izdanju U‑Multirank uveo je novu značajku: kartu s prikazom sveučilišta s najboljim ukupnim rezultatima. Europske visokoškolske ustanove dobile su vrlo dobre ocjene: Poslovna škola EDHEC (Francuska), Tehnološko sveučilište Chalmers (Švedska) i Sveučilište u Groningenu (Nizozemska) svrstali su se među najbolja svjetska sveučilišta.

U-Multirank analizirao je i otvorenost svjetskih sveučilišta međunarodnoj suradnji. Rezultati pokazuju da se povećanjem opsega međunarodne suradnje na sveučilištu povećava i zadovoljstvo studenata studijem. Takva sveučilišta ujedno postižu bolje rezultate u prijenosu znanja i učinku istraživanja. Povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navracsics izjavio je:

“Drago mi je što je iz najnovijih rezultata U-Multiranka vidljivo da su sveučilišta u EU-u vrlo uspješna kada se obrazovanje, istraživanje i zadovoljstvo studenata promatraju kao cjelina. Budući da radimo na stvaranju europskog prostora obrazovanja u kojem će svatko steći najbolje obrazovanje i imati slobodan pristup obrazovanju bez obzira na granice te na razvoju važne inicijative europskih sveučilišta, siguran sam da će U-Multirank i dalje biti važan izvor informacija za potencijalne studente.”

Rang lista fakulteta u Hrvatskoj (klikni za otvaranje)

U-Multirank prvi je globalni višedimenzijski klasifikacijski sustav koji korisnicima omogućuje stvaranje personaliziranih rang-ljestvica odabirom pokazatelja uspješnosti kao što su kvaliteta poučavanja i učenja, međunarodna usmjerenost, prijenos znanja, regionalni angažman i istraživanje. Alat je pokrenula Europska komisija, a sufinancira se iz programa Erasmus+.

Nakon apela čelnika EU-a na sastanku na vrhu u Göteborgu 2017. Komisija je objavila poziv za razvoj inicijative europskih sveučilišta, vrijedan 60 milijuna eura, kojim se želi poduprijeti stvaranje iznimno konkurentnih, uključivih transnacionalnih sveučilišta.

Objava rezultata poziva očekuje se tijekom sljedećih tjedana. Dodatne informacije dostupne su ovdje.