Biznis i ekonomijaPreporučeno

Obveza nošenja maski u avionima Croatia Airlinesa, djelomična obnova letova u RH od 11. svibnja

Foto: WikimediaImages

Na svim letovima Croatia Airlinesa, nacionalnog avioprijevoznika i člana udruge Star Alliance, od 4. svibnja obvezno je korištenje zaštitnih maski ili pokrivala za lice.

Slijedeći odluke i upute javnozdravstvenih i civilnih zrakoplovnih vlasti, ovu zaštitnu mjeru kompanija je preventivno donijela kako bi se smanjio potencijalni rizik prenošenja koronavirusa tijekom leta, navode u subotu u priopćenju.

>>>U avioprijevozu ‘osjećaj nalik 11. rujnu’, potencijalni gubici do 113 milijardi dolara 

U skladu s novom mjerom, putnici na let trebaju doći sa zaštitnim maskama ili pokrivalima za lice te ih koristiti tijekom cijelog boravka u putničkoj kabini zrakoplova. Prihvatljiva pokrivala za lice podrazumijevaju dvoslojne pamučne maske za lice, medicinske (kirurške) maske za lice te filtrirajuće polumaske s ventilom i bez ventila.

Od 11. svibnja Croatia Airlines počinje s djelomičnom obnovom letova unutar Hrvatske i to uvođenjem dva dnevna leta (jutarnji i večernji) na linijama Zagreb – Split – Zagreb i Zagreb – Dubrovnik – Zagreb.

Zaštita putnika i osoblja

U cilju zaštite zdravlja putnika i osoblja kompanija nastavlja i s provođenjem mnogih drugih već implementiranih mjera. Članovi kabinske posade koji dolaze u izravan kontakt s putnicima i zemaljskim osobljem opremljeni su odgovarajućim zaštitnim sredstvima, zrakoplovi se svakodnevno dezinficiraju, prilikom redovitog čišćenja putničke kabine provode se pojačane higijenske mjere, a osoblju su na raspolaganju različita dezinfekcijska sredstva.

Iz Croatia Airlinesa naglašavaju i kako su zrakoplovi opremljeni visokokvalitetnim filterima za pročišćavanje zraka u putničkoj kabini, koji se uz stalan protok dovodi iz atmosfere, a zrak u putničkom prostoru cirkulira vertikalno.

Od 11. svibnja djelomična obnova letova

Od 11. svibnja Croatia Airlines počinje s djelomičnom obnovom letova unutar Hrvatske i to uvođenjem dva dnevna leta (jutarnji i večernji) na linijama Zagreb – Split – Zagreb i Zagreb – Dubrovnik – Zagreb, a nova mjera nošenja zaštitnih maski odnosi se i na trenutno jedine međunarodne letove koji se obavljaju na liniji Zagreb – Frankfurt – Zagreb, jedanput na dan.

>>>Jasmin Bajić ponovno predložen za člana Uprave, direktora Croatia Airlinesa: 226. sjednica Vlade

Od početka epidemiološke krize nisu zabilježeni slučajevi zaraze na letovima Croatia Airlinesa, a iz te kompanije poručuju kako će se i dalje prilagođavati aktualnoj situaciji te službenim odlukama i uputama javnozdravstvenih i regulatornih tijela.