Biznis i ekonomijaPreporučeno

Očajni britanski proizvođači hrane regrutiraju zatvorenike

Očajni proizvođači hrane u Velikoj Britaniji u ponedjeljak su pozvali vladu da omogući regrutiranje zatvorenika uslijed posvemašnje nestašice radne snage potaknute pandemijom koronavirusa i brexitom.

“Udruga neovisnih dobavljača mesa” koja zastupa mesare, klaonice i prerađivače traži oslobađanje uz “radnu obvezu” za sadašnje zatvorenike i regrutiranje bivših prijestupnika.

>>>Barnier komentirao ‘dolazak zbilje’ o brexitu

Predstavnik udruge Tony Goodger kaže da su pojedini članovi već posegnuli za zatvorenicima na dan njihova puštanja ili kroz shemu koja omogućuje izlazak na slobodu kroz garanciju zaposlenja što se pokazalo kao dobra strategija. U potragu su uključeni i drugi dionici poput Partnerstva za prijelazne karijere pri ministarstvu obrane koje sudjeluje u traženju zaposlenja za bivše djelatnike u vojsci i obrambenom sektoru.

“Prljavi”, neželjeni poslovi

Unatoč nastojanjima “brojke (kandidata) su niske,” rekao je Goodger za Guardian. “Veliki dio prehrambene industrije suočava se s krizom zapošljavanja. Savjet koji smo dobili od Ministarstva unutarnjih poslova je da bi domaća radna snaga u Velikoj Britaniji trebala imati prioritet. No, koliko god se mi i mnogi članovi trudili, zapošljavanje ostaje izazov.”

Udruga ističe da je potražna za zatvorenicima toliko snažna da su pojedine regije već ispunile zakonske kvote.

>>>Britaniji uslijed velikog deficita vozača prijeti nestašica hrane u trgovinama

Britanija nakon “razvoda” s Unijom i odlaska velikog broja stranih radnika generalno trpi nestašicu na tržištu rada. Situacija je osobito nezahvalna i porazna u poljoprivredi i transportu. Trgovci kažu da im nedostaje oko 90,000 vozača teretnih vozila što rezultira prazninama u policama trgovina. Pojedini su usjevi ove godine ostavljeni da trunu.

>>>Trulo voće i povrće Britaniju osvještava o neželjenim poslovima, stranim radnicima

Pobornici brexita su privremene i povremene radnike iz Europske unije i drugih zemalja rado isticali kao teret i čimbenik koji Britancima uskraćuje radna mjesta, no aktualna situacija nemilosrdno pokazuje da su obećani poslovi autohtonom stanovništvu “prljavi” ili neželjeni.

Pratite nas na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] Primjerice, trgovci i logističari od lipnja upozoravaju na nedostatak više od 100,000 vozača teretnih vozila i posljedične “praznine na policama”. Nedostatak stranih radnika mnoge je usjeve ostavio neubranima, dok očajni proizvođači hrane regrutiraju zatvorenike. […]

Comments are closed.