Biznis i ekonomijaPreporučeno

Od 10. do 15. studenoga sjajne prilike za knjigoljupce | Knjiga svima i svuda

Slavko Kozina; Foto: HGK

Projekt Zajednice nakladnika i knjižara HGK “Knjiga svima i svuda” omogućit će ljubiteljima pisane riječi, koji su ove godine zbog epidemiološke situacije ostali zakinuti za najveći domaći sajam knjiga, priliku da ipak kupe omiljene naslove po akcijskim cijenama. Kroz projekt će se sajamske aktivnosti preseliti online od 10. do 15. studenoga, a 126 knjižara diljem Hrvatske nudit će knjige s popustima od 20 do čak 90 posto.

>>>Epidemiološki i ekonomski odgovoran – Interliber seli online

“Ovim projektom omogućavamo izdavačima i autorima da prebrode korona krizu koja je dovela do otkaza najvažnijih sajmova na kojima se odvijala velika većina prodaje knjiga. I jedni i drugi se moraju prilagoditi novim uvjetima, a ovaj projekt je odličan primjer kako se epidemiološki i ekonomski odgovorno mogu zaobići trenutna ograničenja. Dobra knjiga idealan je lijek za ovo razdoblje izolacije zato vjerujem da će prodaja ići dobro i da će knjige zaista naći svoj putu do sviju,” istaknuo je predsjednik HGK Luka Burilović na predstavljanju projekta.

Luka Burilović; Foto: HGK

Na posebnoj web stranici Knjiga svima i svuda objavljena je ponuda knjiga koje se će se moći kupiti na stranicama knjižara i nakladnika, a uz to će se nuditi i poseban Premium program kroz koji će birani autori svakodnevno predstavljati svoje naslove na trećem programu HRT-a i putem Youtube kanala ZNK. Program će birati trio istaknutih urednika i autora Ivica Prtenjača, Sanja Baković i Kruno Lokotar, a radi se o 30-ak intervjua i drugih video formata putem kojih će odabrani pisci prezentirati svoje nove knjige.

>>>Irvine Welsh: sustav nam je na kraju životnog ciklusa a tranziciju smo povjerili idiotima | FEKP

“Tako će čitatelji, bez fizičkog kontakta, ipak moći vidjeti i čuti svoje omiljene pisce te iz sigurnosti svog doma kupiti njihove knjige po promotivnim cijenama. Odgovornost, hrabrost i kreativnost jedini način na koji biznis i kultura mogu odgovoriti na okolnosti u kojima smo se našli. Mogli smo sve odgoditi i čekati skrštenih ruku, ali nismo, našli smo alternativan način da čitateljima koji su navikli u ovo doba godine kupovati knjige to i omogućimo. Ovdje govorimo o 15-ak milijuna kuna prometa koji bi se inače realizirao kroz sajam, a ovaj projekt će pomoći da ne ostanemo bez tog dijela tržišnog kolača“, rekao je predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara HGK Slavko Kozina, dodavši kako branša zapošljava oko 4000 ljudi i bilježi pad prometa od 30 do 40 posto, iako, prema njihovom istraživanju, Hrvati sve više čitaju. Tako je prošle godine 44 posto građana pročitalo barem jednu knjigu, a ove godine se ta brojka popela na 56 posto.

Suorganizatori platforme “Knjiga svuda i svima” su Ministarstvo kulture i medija te Grad Zagreb.

>>>MFK ‘pokazni primjer da kultura i ekonomija mogu funkcionirati’: HGK

Ministrica Kulture i medija Nina Obuljen Koržinek kazala je kako unatoč svemu kultura nije stavljena na čekanje upravo zahvaljujući projektima poput ovog.

Nina Obuljen Koržinek; Foto: HGK

“Bili smo jedna od prvih država koja je krenula u osmišljavanje alternativnih načina održavanja kulturnih događanja, zato je ministarstvo sve svoje potpore usmjeravalo u to da se nastavi raditi i u ovim teškim produkcijskim i poslovnim uvjetima. Reprogramirali smo sve potpore s fokusom na domaće umjetnike i njihove produkcijske troškove. U te zajedničke napore sektora i ministarstva uklapa se i ovaj projekt koji nam daje novi put da se ono što se stvara u sektoru kulture dođe do svoje publike. Poruka je da ostanemo odgovorni i da u ovom predblagdanskom vremenu kupujemo i darujemo knjige jer time pomažemo nakladnicima i kulturi,” izjavila je Obuljen Koržinek, uz napomenu kako je ministarstvo predvidjelo 650.000 kuna za nakladnike i njihove nastupe na sajmovima, a sad će se taj novac uložiti u nove oblike dolaska do publike.

Katarina Milković; Foto: HGK

Zamjenica pročelnika gradskog Ureda za obrazovanje Grada Zagreba Katarina Milković naglasila je kako je grad prepoznao kvalitetu ovog projekta. “Podržali smo projekt Knjiga svima i svuda s ciljem očuvanja radnih mjesta i kulturne baštine. Želja nam je da ova platforma zadovolji sve potrebe i želje, kako nakladnika i autora, tako i čitatelja,” zaključila je Milković.