Biznis i ekonomija

Od 15. rujna vansezonske cestarine, cijene niže za oko 10 posto: HAC

Od ponoći sa subote na nedjelju, 15. rujna, za motocikle, osobna vozila, osobna vozila s prikolicom i kampere na autocestama pod upravom Hrvatskih autocesta (HAC) i Autoceste Rijeka-Zagreb (ARZ) prestaje razdoblje naplate viših, sezonskih cestarina i počinje naplata po vansezonskim, za oko 10 posto nižim, cijenama, izvijestio je HAC u petak.

Naime, jedinične cijene cestarine smanjuju se za 10 posto za vozila IA, I i II skupine, odnosno za motocikle, osobna vozila, osobna vozila s prikolicom i kampere.

Model sezonskih cijena cestarina jedna od prihvaćenih mjera financijskog restrukturiranja tvrtki u cestovnom sektoru.

Tako će, primjerice, cestarina na relaciji Zagreb – Split (Dugopolje) za osobne automobila umjesto “ljetnih” 200 kuna, iznositi 181 kunu, a na relaciji Zagreb – Rijeka (Grobnik) 70, umjesto 77 kuna tijekom ljeta.

>>>Detalji o procesu restrukturiranja i racionalizacije Hrvatskih autocesta: Deloitte

Vožnja autocestom od Zagreba do Osijeka od nedjelje će se plaćati 122 kune (ljeti 135 kuna), od Zagreba do Lipovca 128 kuna (ljeti 141), a od Zagreba do Karlovca 19 umjesto 21 kunu.

Sezonsko povećanje cijene cestarine ove godine započelo je 15. lipnja.

Sezonske cijene cestarina primjenjuju se za I.A te I. i II. skupinu vozila, dok se na III. i IV. skupinu vozila poskupljenje ne primjenjuje.