Politika

Od COVID-19 oboljeli brazilski predsjednik ‘jako dobro’ nakon terapije lijekom bez koristi

Jair Bolsonaro; Foto: @jairbolsonaro/Twitter

Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro u srijedu je rekao da se “osjeća jako dobro” nakon što mu je potvrđena zaraza novim koronavirusom.

Bolsonaro je službenu potvrdu da je obolio od COVID-19 dobio u utorak, no to naizgled nije izmijenilo njegovo gledište da je virus koji je prema uvijek aktualnim podacima Ruetersa s današnjim danom ubio 544,055 tek “majušna gripica”.

>>>Pernar nastavlja umanjivati značaj virusa koji je ubio gotovo pola milijuna ljudi

Predsjednik je odmah u utorak navečer rekao da se osjeća puno bolje nakon što je uzeo treću dozu hidroksiklorokina, lijeka za malariju čiji je pobornik njegov američki kolega Donald Trump, a koji se pokazao neučinkovitim u borbi protiv virusa.

>>>Zaustavljena klinička ispitivanja hidroksiklorokina i lijekova za HIV: WHO/COVID-19

“Za one koji navijaju protiv hidroksiklorokina a ne nude alternative, meni je mrsko reći da se ja osjećam jako dobro i da ću, Bogu hvala, živjeti još dugo,” objavio je Bolsonaro u srijedu na Twitteru.

Njegova se opaska odnosi na impozantan broj objava ljudi koji mu na društvenim mrežama žele zlo ili govore da je dobio što je zaslužio zbog svog odnosa prema virusu i javnom zdravlju.

>>>Brazil s weba uklonio podatke o epidemiji, sakrio uznemirujuće brojke o mrtvima

Bolsonaro je na epidemiju u Brazilu odgovorio zabranama zabrana okupljanja ili uvođenja mjera društvenog distanciranja uz argument da je potencijalna šteta po gospodarstvo opasnija od virusa. On je u kratkom roku otpustio dvojicu ministara zdravstva iz struke i privremeno ih zamijenio aktivnim generalom brazilske vojske.

>>>Donald Sutherland: lideri poput Trumpa, Johnsona i Bolsonara ‘osiguravaju propast svijeta’

U skladu s praksom, Brazil s više od 1.6 milijuna potvrđenih slučajeva i 66,000 mrtvih bilježi ponajgoru epidemiju na svijetu, odmah iza Sjedinjenih Država gdje je za odgovor na virus odgovorna administracija Bolsonarova uzora, Donalda Trumpa.